Mobiele telefoon blaast 40 kaarsjes uit
De Motorola DynaTAC 8000X uit 1983 was de eerste commercieel beschikbare gsm. Foto: motorola
Vandaag is het precies 40 jaar geleden dat Martin Cooper, een onderzoeker bij Motorola, het allereerste mobiele telefoongesprek voerde. Tien jaar later doken de eerste gsm's voor het grote publiek op.

Martin Cooper, die bij Motorola aan het hoofd stond van een onderzoeksteam, belde op 3 april 1973 met zijn Motorola-gsm naar Joel Engel, zijn rivaal bij Bell Labs. Van op een straathoek in New York deed de geestelijke vader van de gsm die dag verschillende telefoontjes, wat hem veel bizarre blikken van passanten opleverde. 'Terwijl ik telefonerend door de straten wandelde, gaapten New Yorkers me aan. In 1973 moet het behoorlijk vreemd geweest zijn om iemand te zien rondwandelen met een telefoon', zei Cooper achteraf over zijn eerste mobiele telefonie-ervaring.

'Die eerste gsm woog meer dan een kilo, en je kon er 20 minuten mee bellen voor de batterij het begaf', zegt Cooper nog over die eerste gsm. 'Een goede zaak ook, want veel langer kon je dat toestel toch niet in de lucht houden.'

Het is pas tien jaar later dat Motorola het werkend prototype van de DynaTAC weet om te zetten naar een product voor het grote publiek. Die DynaTAC 8000X groeide al snel uit tot een icoon uit de jaren 80, en dook op in verschillende films en televisieseries. Als gewone sterveling moest je zo'n 4000 dollar neertellen voor dit uit de kluiten gewassen toestel.

Vandaag is Motorola eigendom van Google. Op een dag als deze lijkt het wel gepast dat het bedrijf dat de eerste telefoon maakte 40 jaar later in handen is van het bedrijf wiens software de smartphonemarkt domineert.

Hoe zullen telefoons de komende jaren evolueren? Daar heeft iedereen het raden naar. Maar Nostalgische zielen kunnen alleszins hun hart ophalen bij de aanblik van enkele legendarische gsm's van de voorbije jaren.