Washington looft vijf miljoen dollar uit voor arrestatie Joseph Kony
Joseph Kony, de leider van het Vrijheidsleger van de Heer. Foto: AFP

De Verenigde Staten hebben 5 miljoen dollar beloofd voor elke tip die kan leiden tot de arrestatie van de Oegandese rebellenleider Joseph Kony. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend.

Kony, de leider van het Vrijheidsleger van de Heer, zou zich in de grensgebieden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, Zuid-Soedan en Soedan bevinden. Net als zijn drie adjuncten wordt hij gezocht door het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden, waaronder verkrachtingen, verminkingen, moorden en rekruteringen van kinderen.

Stopgezet

Eerder op de dag raakte bekend dat Oeganda zijn militaire operaties tegen Joseph Kony in de Centraal-Afrikaanse Republiek opschort. Volgens de Oegandese kolonel Felix Kulayigye werd de beslissing genomen omdat de Seleka-rebellen vorige week de macht in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben overgenomen.

Het Vrijheidsleger van de Heer werd in de jaren tachtig in het noorden van Oeganda opgericht en is verantwoordelijk voor de dood van duizenden mensen en de ontheemding van honderdduizenden mensen. Het werd in 2006 uit het land verdreven. Sindsdien pleegt het rebellenleger aanvallen en ontvoeringen in gebieden in Oost- en Centraal-Afrika. De leiders zouden zich in afgelegen delen van de Centraal-Afrikaanse Republiek bevinden.