Wetenschappers stap dichter bij ontrafeling donkere materie
Foto: AFP

Wetenschappers hebben mogelijk de eerste tekenen van donkere materie waargenomen, een mysterieuze component van het universum die nog nooit rechtstreeks is gezien.

Een internationaal team in het CERN-onderzoekscentrum zegt dat het mogelijk het eerste fysieke spoor van donkere materie heeft opgepikt bij zijn studie van kosmische straling die aan boord van het Internationaal Ruimtestation is opgemeten met de Alpha Magnetic Spectometer (AMS).

De wetenschappers hebben toename van positronen waargenomen die afkomstig kan zijn van deeltjes donkere materie. Het universum zou voor meer dan een kwart uit donkere materie bestaan. Waar die uit bestaat, is onduidelijk. En ook de samenstelling ervan blijft een raadsel.

Samuel Ting, die het onderzoek leidt, zegt dat er meer gegevens nodig zijn om zeker te zijn van de vondst. ‘Binnen de komende maanden zal AMS ons met zekerheid kunnen vertellen of deze positronen een signaal zijn van donkere materie, of dat ze een andere oorsprong hebben.'

De definitieve identificatie van de raadselachtige donkere materie zou volgens fysici nieuwe gebieden van onderzoek openen, waaronder de mogelijkheid van meerdere universums. Maar dat kan nog enkele jaren duren, zegt wetenschapper Roberto Battiston aan de BBC.