Bpost gaat in zee met tiental banken voor beursintroductie
Het Belgische postbedrijf gaat in zee met een tiental banken voor de beursintroductie. Foto: BELGA

Bpost is met een tiental banken in zee gegaan om zijn beursintroductie vlot te laten verlopen. Volgens De Tijd zitten daar ook vier Belgische grootbanken tussen.

Bpost werkt al enkele maanden aan haar beursintroductie. De private-equityreus CVC, het bedrijf dat ongeveer de helft van Bpost bezit, wil 25 à 30 procent van de aandelen op de markt brengen. Eind februari vroeg het postbedrijf aan een aantal banken om voorstellen op papier te zetten inzake de beursgang van het bedrijf. De betrokken banken werd een aantal vragen gesteld in verband met de beurswaarde, timing van de operatie, marktappetijt, commissiekosten, enzovoort.

Volgens De Tijd doen er een aantal grote internationale spelers mee met Bpost waaronder: JP Morgan, Nomura, BNP Paribas, UBS en Morgan Stanley. Omdat het postbedrijf zich wil profileren als een goedehuisvaderaandeel met een mooie dividendrendement, kon de organisatie niet anders dan ook enkele Belgische banken onder de arm te nemen. KBC, ING België, BNP Paribas Fortis en Belfius zijn de Belgische banken die Bpost zullen begeleiden. Er zou bij de Belgische bankiers wel gemor klinken over de grote rol van Angelsaksische spelers bij de beursintroductie.

Theoretisch gezien moet ten minste 10 procent van de aandelen bij een beursintroductie verkocht worden aan particuliere beleggers.