De paracommando-eenheden van het Belgische leger zijn voor twee weken op training in het zuiden van Duitsland met als doel hun gevechtscapaciteiten te verbeteren. De oefeningen bestaan onder meer uit aanvallen van de infanterie tegen stellingen van ‘opstandelingen' onder bescherming van mortiervuur of luchtsteun van Agustahelikopters en F-16-gevechtsvliegtuigen, en man-tegen-mangevecht met bajonetten.

Bijna duizend militairen, vooral van de lichte brigade van Marche-en-Famenne, nemen sinds 15 maart tot donderdag deel aan deze jaarlijkse oefening in het kamp van Grafenwöhr, het grootste in zijn soort in West-Europa.

Het 2e bataljon commando's van Flawinne en het 3e bataljon parachutisten van Tielen zijn de twee voornaamste componenten.

De 579 manschappen krijgen de steun van het bataljon artillerie van Brasschaat, het bataljon genie van Burcht, de luchtcomponent van Bevekom met twee Agusta A109-helikopters, en worden bijgestaan door een 400-tal militairen uit ondersteunende eenheden (medisch, transport, logistiek...).

Het doel is om op realistische wijze aanvals- en verdedigingsoperaties te oefenen. De troepen schieten met echte munitie van verschillende kalibers, een oefening die zeer moeilijk uit te voeren is in België door de beperkte ruimte op de militaire terreinen.