Amerikanen zijn al readyforhillary.com
Foto: rr

‘Ready for Hillary', met die slagzin tonen de medestanders van Hillary Clinton zich nu al klaar voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Ze hebben dinsdag een website gelanceerd waarmee ze zich nu alvast publiek engageren voor de kandidatuur van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken.

Achter de site www.readyforhillary gaat het gelijknamige steuncomité schuil dat in januari het levenslicht zag en dat fondsen moet werven voor een eventuele kandidatuur van de 66-jarige echtgenote van ex-president Bill Clinton. De kiesstrijd van 2012 ging gepaard met de oprichting van dergelijke ‘super pacs' (political action comittee). Die kunnen onbeperkt geld inzamelen om op die manier de media plat te bombarderen met publiciteit.

‘Amerika is ‘klaar voor Hillary' en we hebben uw hulp nodig om te verzekeren dat, wanneer ze klaar zal zijn die uitdaging aan te gaan, wij op het terrein zullen staan om haar te helpen', valt te lezen op de website. Die toont tal van foto's van Clinton in het gezelschap van tal van personaliteiten, al dan niet Amerikanen. De voormalige Britse premier Tony Blair belooft dat met Hillary ‘het beste nog moet komen'. En ook Sarah Jessica Parker, de actrice die bekend werd dankzij ‘Sex and the City', doet haar duit in het zakje.

Clinton wordt dinsdagavond in hoofdstad Washington D.C. verwacht voor een publiek optreden. Dat zou voor het eerst zijn sinds ze op 1 februari de deuren van het State Department achter zich dichttrok. Op 18 maart sprak ze in een videoboodschap haar steun uit voor het homohuwelijk.

Clinton moest tijdens de democratische primaries in 2008 de duimen leggen voor huidig president Barack Obama. Verschillende recente peilingen plaatsen haar bovenaan de kiesintenties voor 2016, wanneer de Amerikanen een opvolger voor Obama kiezen. De op dat moment 69-jarige Clinton heeft nog geen uitspraken gedaan over haar plannen, maar heeft evenmin een kandidatuur uitgesloten.