Servië en Kosovo bereiken geen verzoeningsakkoord
Foto: AP

De Servische en Kosovaarse leiders hebben dinsdag in Brussel geen akkoord bereikt over een normalisering van hun relaties, maar zijn bereid de onderhandelingen voort te zetten. Dat heeft de Servische premier Ivica Dacic dinsdagnacht verklaard.

‘Ondanks deze lange onderhandelingen zijn we vanavond niet tot een akkoord gekomen', verklaarde Dacic na afloop van de achtste vergadering met zijn Kosovaarse evenknie Hashim Thaçi sinds 2012, onder leiding van de Europese Unie. ‘We hebben nog tijd om een oplossing te vinden', sprak hij in het Servisch de verzamelde media toe. Thaçi verklaarde eveneens bereid te zijn de gesprekken voort te zetten.

De hoge vertegenwoordigster van het buitenlands beleid van de EU, Catherine Ashton, gaf evenwel aan dat er nog geen nieuwe vergadering werd voorzien. ‘Het is de laatste keer dat we formeel vergaderen', stelde ze in een mededeling. ‘Een aantal voorstellen werd op de tafel gelegd. De kloof tussen beide partijen is smal, maar diep', voegde ze er aan toe. Ashton preciseerde dat beide leiders naar Belgrado en Pristina terugkeren om er over te praten. ‘Ze zullen me hun standpunten de komende dagen laten kennen'.

Vijf jaar na onafhankelijkheid

Europa hoopt dat een akkoord ertoe kan bijdragen de spanningen in het noorden van Kosovo terug te dringen. Het gebied is voornamelijk bevolkt door Serviërs die de controle door Pristina, vijf jaar na de onafhankelijkheid van de voormalige Servische provincie, niet aanvaarden. De meningsverschillen hebben betrekking op de mate van autonomie waarover de gemeenten in de streek zouden kunnen genieten, in ruil voor de bevestiging van de formele autoriteit van Pristina.

Belgrado wil dat de betrokken gemeenten zich zouden kunnen verenigen in een associatie, die uitvoerende bevoegdheden zou hebben op het vlak van veiligheid, politie en justitie. Maar Pristina vindt dat een brug te ver. Thaçi herhaalde dinsdag dat die associatie in geen enkel geval uitvoerende bevoegdheden zou hebben.