Kerry: ‘VS zullen bondgenoten verdedigen'
Foto: AFP

De Verenigde Staten zullen hun Zuid-Koreaanse en Japanse bondgenoten beschermen tegen een nucleaire dreigen van Noord-Korea. Dat heeft VS-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dinsdag verklaard tijdens een gemeenschappelijke persconferentie met zijn Zuid-Koreaanse collega. Na een ontmoeting met Yun Byung-se stelde Kerry de ‘onaanvaardbare retoriek van de Noord-Koreaanse regering van de afgelopen dagen' aan de kaak.

‘De Verenigde Staten zullen niet aanvaarden dat Noord-Korea een nucleaire macht wordt en, ik herhaal het, de Verenigde Staten zullen al het nodige doen om zichzelf en hun bondgenoten (Zuid-)Korea en Japan te verdedigen', stelde Kerry. ‘We zijn helemaal klaar en in staat om dat te doen. En ik geloof dat Noord-Korea dat begrijpt'.

Noord-Korea zette dinsdag een nieuwe stap in het partijtje armworstelen met de internationale gemeenschap. Pyongyang kondigde aan van plan te zijn een kernreactor opnieuw op te starten die in 2007 werd stopgezet, ondanks de resoluties van de Verenigde Naties, die een atoomprogramma verbieden.

Denuclearisatie

‘Maar, en die ‘maar' is hier erg belangrijk, we zeggen duidelijk - zoals we dat altijd hebben gedaan - dat de Verenigde Staten geloven dat er een eenvoudige weg is opdat Noord-Korea zich bij de gemeenschap der naties voegt en duidelijk zegt dat ze een vredelievend doel nastreeft', ging Kerry voort. ‘Ze hebben een keuze en die keuze houdt in onderhandelingen op te starten met het oog op een denuclearisatie'.

De chef van de Amerikaanse diplomatie gaf overigens nog mee dat president Barack Obama en de VS-regering ‘echt ongerust' zijn over de richting die Egypte is ingeslagen. Maandag nog stelde Buitenlandse Zaken in Washington de steeds zwaardere restricties aan de kaak van de vrijheid van meningsuiting in het land. Aanleiding is de vervolging van een Egyptische komiek omdat hij de islam en president Mohammed Morsi zou hebben beledigd.