Strafonderzoek tegen (bewust) trage onderzoeksrechter
Foto: wwim
Het parket-generaal van Gent is een strafonderzoek gestart naar de Veurnse onderzoeksrechter Yves Vanmaele. De speurders zoeken naar bewijzen van 'mogelijke manipulaties' tijdens gerechtelijke onderzoeken die Vanmaele leidde. Er zouden aanwijzingen zijn dat de magistraat onder meer een vastgoedschandaal met 300 gedupeerden bewust liet verjaren.

De Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling riep Vanmaele, die een lange staat van dienst heeft als onderzoeksrechter, vorig najaar op het matje in verband met vijf onderzoeken die dreigden te verjaren. De onderzoeken werden hem ontnomen. Begin maart dook een ander verhaal op. Hij zou een onderzoek naar oplichting bij de bouw van luxe-appartementen aan zee zo lang hebben laten aanslepen dat het om zeep was. De verdachten konden met minstens 7,5 miljoen euro naar Spanje vertrekken, terwijl zeker 300 benadeelden in de kou blijven staan.

Er zijn aanwijzingen dat Vanmaele niet zomaar traag was, maar ook andere (rijke) verdachten uit de wind heeft gezet. Het parket-generaal onderzoekt of ook politieambtenaren, andere magistraten en advocaten betrokken zijn. Er is onder meer sprake van het toedekken van sigarettensmokkel, drugsmisdrijven en oplichting.