IN DE KIJKER. 150 jaar designer en architect Henry van de Velde
Foto: rr

Op 3 april 2013 is het 150 jaar geleden dat de art nouveau designer en architect Henry van de Velde in Antwerpen geboren werd. Naar aanleiding van die geboorteverjaardag staan in binnen- en buitenland een aantal expo's gepland. Van de Velde staat vooral bekend om zijn ontwerp van de Gentse Boekentoren en een aantal iconisch meubelstukken.

Als ludieke aankondiging speelt een gelegenheidsfanfare woensdagmiddag in het Antwerpse Harmoniepark een deuntje van Peter Benoit. In zijn autobiografie “Récit de ma vie” herinnert Van de Velde zich het rijke Antwerpse muziekleven uit zijn jeugd, met de figuur van Benoit als vriend aan huis.

Alle herdenkingsevenementen staan op de site van het Vlaams Architectuurinstituutopgelijst. Zo opent het Jubelparkmuseum op 13 september de overzichtstentoonstelling “Henry van de Velde - Passie Functie Schoonheid”, met onder meer het bureau dat hij in 1934-35 voor koning Leopold III maakte. De Koninklijke Bibliotheek van België geeft met een brievententoonstelling in het najaar een inkijk in zijn architecturale en amicale leefwereld tussen 1926 en 1957.

Henry van de Velde studeerde drie jaar aan de Academie voor Schone Kunsten en werd vanaf 1880 lid van de avant-gardistische groep Les XX. Het Instituut voor Publieksgeschiedenis (IPG) merkt op dat zijn interesse verschuift van schilderkunst naar het decoratieve: meubelen, gebruiksvoorwerpen, juwelen, boekbanden en zelfs vrouwenkleding. Als architect ontwerpt hij onder meer zijn huis Bloemenwerf in Ukkel, het Kröller-Müller Museum in Otterlo, het Nietszche-archief in Weimar, de Gentse Boekentoren en was hij esthetisch adviseur van de Belgische Spoorwegen. Samen met Victor Horta wordt Van de Velde als een van de belangrijkste Belgische vertegenwoordigers van de art nouveau beschouwd. Van de Velde stierf in 1957 in Zürich.