‘Kerk moet zich blijven verzetten tegen homohuwelijk'
Timothy Dolan Foto: EPA

De rooms-katholieke kerk moet zich meer open opstellen ten opzichte van homo's en lesbiennes, hoewel de kerk zich moet blijven verzetten tegen het homohuwelijk. Dat was de boodschap van de aartsbisschop van New York, Timothy M. Dolan, zondag in verschillende televisie-interviews.

'We moeten beter doen zodat onze verdediging van het huwelijk niet herleid wordt tot een aanval op homoseksuele mensen', klonk het bij ABC. De kerk probeert volgens de aartsbisschop 'te verzekeren dat we niet anti-iedereen zijn'.

‘Kerk heeft het moeilijk om relevant te blijven'

In een interview bij CBS erkende Dolan dat de kerk het moeilijk heeft om relevant te blijven nu de publieke opinie over het homohuwelijk keert. Hij gaf toe dat het voor de kerk moeilijk is om trouw te blijven aan de principes, zonder daarbij mensen te verliezen die meer en meer die principes in vraag stellen.

Dolan geldt als een sterke tegenstander van het homohuwelijk. De aartsbisschop is nog maar pas teruggekeerd van het Vaticaan, waar hij deelnam aan het conclaaf. Voorafgaand werd hij als een kanshebber genoemd om tot paus gekozen te worden.

Tijdens de paasviering verwelkomde Dolan de hergeboorte van de kerk onder de nieuwe paus Franciscus, aldus de New York Times. De kerk maakt momenteel 'vernieuwing, herstel en herleving' mee, klonk het.

Ook Léonard tegen homohuwelijk

In ons land zei aartsbisschop Léonard afgelopen weekend dat homo's 'celibatair moeten blijven en leven in onthouding'. Hij verzette zich eveneens tegen het homohuwelijk.