Nieuwe regering gevormd in Centraal-Afrikaanse Republiek
De nieuwe leider Michel Djotodia houdt een speech in Bangui. Foto: AFP
In de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft premier Nicolas Tiangaye een regering van nationale eenheid benoemd. In de nieuwe regeringsploeg is ook de rebellengroep Seleka van de nieuwe president Michel Djotodia vertegenwoordigd, die sinds een week aan de macht is. Het benoemingsdecreet werd zondag voorgelezen op de radio.

De regering telt 34 leden: negen ministers van Seleka, acht leden van de vroegere oppositie en één naaste van de verdreven ex-president François Bozizé. De zestien overige leden komen uit het middenveld en de andere politieke formaties. Djotodia neemt ook de bevoegdheid van minister van Defensie voor zijn rekening.

Uittredend premier Nicolas Tiangaye werd woensdag opnieuw in zijn functie benoemd door de nieuwe sterke man. Djotodia had zich tot president uitgeroepen nadat Bozizé op 24 maart verdreven werd uit de hoofdstad Bangui. Tiangaye maakte deel uit van de oppositie tegen Bozizé.

Djotodia had beloofd dat alle politiek stromingen zouden vertegenwoordigd zijn in de nieuwe regering, zoals voorzien in een akkoord dat rebellen en oppositie in januari ondertekenden in Libreville (Gabon). Tiangaye werd in januari premier van een regering van nationale eenheid, na de onderhandelingen waar ook de toenmalige regering present was.

François Bozizé is naar Kameroen gevlucht en heeft asiel aangevraagd in Benin. Seleka had in december al grote delen van het land veroverd. De hoofdstad werd ingenomen omdat de vroegere machthebber volgens hen het akkoord van Libreville niet respecteerde.