Platenproducent Phil Ramone overleden
Platenproducent en veelvoudig Grammy-winnaar Phil Ramone. Foto: REUTERS

Platenproducent en veelvoudig Grammy-winnaar Phil Ramone is zaterdag op 72-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York overleden.

Ramone, die werkte met artiesten als Barbra Streisand, Bob Dylan en Paul Simon, gold als een van de meest gerespecteerde figuren in de muziekindustrie. Geboren in Zuid-Afrika, studeerde Ramone klassiek viool aan de Juilliard School in New York voordat hij achter de schermen ging werken.

Als producer werkte hij mee aan Billy Joel's 52nd Street, Paul Simon's Still Crazy After All These Years en Ray Charles' Genius Loves Company waarvoor hij telkens de Grammy Award voor album van het jaar deelde. Ramone was ook de man achter de knoppen bij Bob Dylans meesterwerk Blood on the Tracks. Gedurende zijn hele loopbaan won Ramone veertien Grammy's.

Ramone werkte in zijn loopbaan van een halve eeuw samen met grootheden als Frank Sinatra, Ray Charles, Aretha Franklin, Paul McCartney, Stevie Wonder, Madonna en Bono.

'Een van de grootsten in de muziek is verdwenen, maar de melodieën blijven', zei Aretha Franklin. En Billy Joel: ‘De muziekwereld heeft vandaag een gigant verloren.'