De regeringstop heeft donderdag de draad van de begrotingscontrole weer opgepikt. Het ziet er echter niet naar uit dat er in de loop van de avond of nacht al witte rook uit de schouw van de Lambermont zal komen. Premier Elio Di Rupo hoopt “zo snel mogelijk” af te ronden, maar wil niet ingaan op vragen van de oppositie over de verschillende pistes die in de media lekten.

Verwacht werd dat de premier, de vicepremiers en de ministers van Begroting en Financiën woensdag tot de finish zouden doorvergaderen. Na enkele uren was het conclaaf echter alweer afgelopen. Vijf van de zes partijen zaten min of meer op dezelfde lijn. Alleen Open Vld vroeg nog bijkomende garanties. Niemand neemt echter het woord blokkering in de mond.

Donderdagmiddag was er nog een onderhoud tussen de Vlaamse vicepremiers: Alexander De Croo (Open Vld), Pieter De Crem (CD&V) en Johan Vande Lanotte (sp.a). In de Kamer wilde de oppositie tijdens het wekelijkse vragenuurtje van de premier weten wat er klopt van de pistes die de laatste weken in de media zijn verschenen.

Eerste minister Di Rupo ging niet in op de punctuele maatregelen. “We proberen te voorkomen dat het geheel van maatregelen de economische groei, die al zwak is in de eurozone en in België, nog meer wordt aangetast”, luidde het. De regering gaat voor een “correcte verdeling tussen bijkomende besparingen bij de openbare autoriteiten en de sociale zekerheid enerzijds en noodzakelijke inkomsten anderzijds”. (belga)