Minister-president Kris Peeters presenteerde een begroting in evenwicht. Door de tegenvallende economische parameters daalden de federale dotaties met 319 miljoen euro. Maar die tegenvaller kon gecompenseerd worden door een “heroriëntering” van middelen en door een betere inschatting van de onderbenutting.
Het evenwicht kon bereikt worden “zonder nieuwe belasting”, aldus minister-president Kris Peeters.
De Vlaamse regering vond 46,4 miljoen voor de scholenbouw in 2013. De helft van dat bedrag zal gebruikt worden om de capaciteitsproblemen in de steden aan te pakken.
Antwerpen krijgt 9,3 miljoen euro om zijn capaciteitsproblemen aan te pakken, Vilvoorde en Mechelen krijgen elk 5 miljoen, terwijl er 2,8 miljoen euro naar Roeselare gaat en 1,1 miljoen naar Gent.
Voor 2014 wordt nu al 60 miljoen vrijgemaakt voor onderwijs.
Wegen
Daarnaast wordt 100 miljoen vrijgemaakt om de winterschade aan wegen te herstellen en gevaarlijke zwarte punten op gewestwegen weg te werken. Want de schade aan de wegen is 'dramatisch', zegt minister van Openbare Werken Hilde Crevits (CD&V). De schade die de winter dit jaar heeft veroorzaakt, is veel groter dan de voorbije jaren, klinkt het.
Er gaat ook 124 miljoen euro naar het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK), waarvan 100 miljoen via een kapitaalverhoging van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM). Er wordt ook 5 miljoen euro extra voorzien voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid.
Ook het gratis openbaar vervoer voor 65 plussers blijft behouden. De reizigers zijn al ontevreden, zei Crevits. Een extra tariefverhoging zouden ze niet meer pikken. De prijs van een ticket zou enkel stijgen volgens de inflatie. Dat zou in juni gebeuren.
Ook wordt er 12 miljoen euro voorzien om meer mensen de kans te geven een cursus Nederlands als Tweede taal (NT2) te volgen vanaf 1 januari 2014. De zorgsector krijgt vanaf 2014 34 miljoen extra.