Duurzaam terrashout
Foto: NB
Wie zomer zegt, zegt terras. Wie terras zegt, kan niet om hout heen. ‘We richten ons lang niet alleen meer op het uitzicht en de kwaliteit. Ook duurzaamheid is een belangrijke factor geworden,’ zo stelt het houtinformatiecentrum Belgian Woodforum vast bij de vele vragen die het krijgt over het gebruik van hout in en rond de woning.

 Duurzaam hout linken we vaak alleen aan hout met een ecolabel, aldus Belgian Woodforum. ‘Een ecolabel – PEFC en FSC zijn bij ons de bekendste – laat zien dat het hout afkomstig is uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen. Maar de term ‘duurzaam’ slaat op meer dan de herkomst van het hout. Hij verwijst ook naar de duurzaamheid van een houtsoort. Op basis van hun natuurlijke weerstand tegen schimmels en houtrot worden houtsoorten onderverdeeld in vijf klassen, van I tot V. Klasse I staat voor zeer duurzame houtsoorten. Houtsoorten van klasse V zijn van nature niet-duurzaam, maar dankzij een speciale behandeling kunnen die wel duurzamer worden gemaakt. Dat kan met het zogenaamde procédé A4.1 – dit is bescherming met een chemisch product – of met een milieuvriendelijke techniek zoals hittebehandeling of acetylering. Bij hittebehandeling wordt het hout in afwezigheid van zuurstof verhit tot meer dan 180 °C. Nadien neemt het hout tot de helft minder vocht op, waardoor het minder zal ‘werken’. Door het thermische proces wordt ook het aanwezige zetmeel omgezet, waardoor het hout niet langer interessant is als voedingsbodem voor insecten en schimmels. Bij acetylering ondergaat het hout een behandeling met azijnzuuranhydride, dat is een derivaat van azijnzuur. Het acetyleerproces wijzigt de moleculaire structuur van het hout waardoor het krimp- en zwelgedrag aanzienlijk vermindert en de duurzaamheid verhoogt.’

Welke houtsoorten?

Voor terrashout met rechtstreeks grondcontact komen volgens Belgian Woodforum tientallen houtsoorten in aanmerking:

- Klasse I: Afrikaans padoek, basralocus, bilinga, cumaru, ipé, itauba, jarrah, makoré, massaranduba, kwartiersgezaagd tali.

- Klasse I- II: afrormosia, jatoba (klasse II), bangkirai, merbau, gonçalo alves, sapupira (klasse II), tamme kastanje (klasse II), tatajuba

- volledig spintvrij lorkenhout en oregon. Grenen, vurenhout, lorkenhout en oregon mét spint moeten zijn, verduurzaamd.

- wit Amerikaans essenhout op voorwaarde dat het hittebehandeld werd

- kernhout van Europese eik

Western Red Cedar heeft een beperktere slijtweerstand en is daardoor alleen geschikt voor minder druk belopen terrassen. Pas op met teakhout. De naam dekt verschillende ladingen. Moulmein teak groeit in Zuidoost-Aziatische bossen en heeft van nature een zeer hoge duurzaamheid (klasse I). Teakhout dat in plantages is gekweekt, behoort qua natuurlijke duurzaamheid tot klasse I-III en is dus van een mindere kwaliteit. Ook bangkirai is een verzamelnaam. Er bestaan een twintigtal soorten van, telkens met een andere kwaliteit.