Liesbeth Homans betreurt schorsing vreemdelingentaks
Foto: pn

De Antwerpse schepen voor Loketten Liesbeth Homans (N-VA) betreurt de schorsing van de Antwerpse vreemdelingentaks. Het stadsbestuur zal de kwestie met zijn advocaten bekijken.

Gouverneur Cathy Berx heeft besloten om de nieuwe retributie voor de eerste inschrijving van vreemdelingen in Antwerpen te schorsen.

De Antwerpse schepen Liesbeth Homans betreurt ten zeerste dat de stad Antwerpen door de schorsing ‘geen passend antwoord kan bieden op de enorme administratieve meerkost die het inschrijven van 11.000 nieuwkomers per jaar met zich meebrengt'.

Volgens haar komt die reële kost neer op gemiddeld 330 euro per dossier. Een factuur die de schepen ‘niet wil en ook niet zal doorrekenen aan alle Antwerpenaars'.

‘Ik heb geprobeerd om een eerlijke verdeling in te voeren voor de dossierkosten die de stad moet maken om nieuwkomers in te schrijven, met die reële dossierkost als enig criterium', zegt Homans. ‘De maatregel maakt geen onderscheid tussen nationaliteiten en discrimineert niet tussen EU-burgers en mensen van buiten de EU.'

De schepen erkent wel dat het reglement geen rekening houdt met de federale wet van 1968 tot afschaffing van de verblijfsbelasting voor vreemdelingen. ‘Maar er is de juridische werkelijkheid, en de feitelijke werkelijkheid', zegt ze. ‘Die laatste is hiermee niet veranderd.'