Jan Becaus weigert voorstel om langer te werken
Jan Becaus voor een laatste keer in een nieuw decor Foto: Marc Herremans - Corelio

VRT-Journaalanker Jan Becaus bereikt deze zomer de pensioengerechtigde leeftijd. Een aanbod van zijn werkgever om toch nog wat langer te blijven werken, heeft Becaus echter vriendelijk afgewezen, zo meldt De Morgen.

‘De hoofdredactie vond dat 65 jaar worden geen eindpunt mag zijn voor iemand die zo populair en zo is als Jan Becaus', vertelt algemeen hoofdredacteur Luc Rademakers aan De Morgen. Becaus heeft over het voorstel nagedacht, maar besloten om geen vervolg te breien aan zijn carrière bij de VRT.

Als ambtenaar moet je nu eenmaal op je 65ste met pensioen, klonk het vorig jaar nog bij de eerste berichten over het afscheid van Becaus. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat iemand langer aan het werk bleef bij de openbare omroep. Zo kon William Van Laeken na zijn pensioen in 2006 nog een aantal jaar twee dagen per week meedraaien op de redactie van Panorama, via interimcontracten.

Met het vertrek van Becaus verliest de VRT niet alleen een van zijn meest populaire gezichten, het zal ook het evenwicht verstoren in de ploeg die buiten Martine Tanghe relatief jong is. Wie Becaus zal opvolgen, is nog niet bekend.

Becaus, die eerst een onderwijzersdiploma haalde en daarna regent Engels-Nederlands-Duits werd, stond aanvankelijk een paar jaar in het onderwijs, maar werd in 1984 journalist bij de openbare omroep. Een jaar later werd hij nieuwslezer.