Extra scheidsrechters voor play-offs: 'Geen foute beslissingen meer'
Boucaut Foto: BELGA
De play-offs, die in het paasweekend van start gaan, zullen door 24 scheidsrechters in goede banen geleid worden. Bij de wedstrijden in play-off I en III wordt er met doellijnrechters gewerkt en zal de wedstrijdleiding uit drie scheidsrechters en drie assistenten bestaan.

In het Universitair Sportcentrum van de KU Leuven kregen achttien scheidsrechters (de 7 internationals en de 11 A-scheidsrechters) de afgelopen donderdagen specifieke trainingen om vertrouwd te worden met het systeem. De wedstrijden in play-off II zullen door de zes stagiar-scheidsrechters van het elitekorps gefloten worden.

De taak van doellijnrechter zal door scheidsrechters uitgevoerd worden. De lijnrechters en de vierde official zijn assistenten. Het is nu de vijfde scheidsrechter die bij een blessure de hoofdscheidsrechter vervangt.

Het aanduiden van zoveel scheidsrechters zorgt voor puzzelwerk voor Robert Jeurissen, desondanks is het hoofd van de Centrale Scheidsrechterscommissie enthousiast. 'Vorig seizoen werden er te veel foute beslissingen genomen in play-off I. Beslissingen die het eindresultaat konden beïnvloeden. Dat zal nu gelukkig niet meer het geval zijn. Het zou ideaal zijn als we dit systeem tijdens het hele kampioenschap kunnen toepassen, maar daarvoor is er versterking nodig en moeten we dus geschikte krachten bij de scheidsrechters van tweede divisie rekruteren.'

Boucaut: 'Als een orkestleider'

Alexandre Boucaut was al een tiental keer vijfde scheidsrechter bij Europese bekerwedstrijden, eerst met Frank De Bleeckere, later met Serge Gumienny. 'Met zes sta je sterker dan met vier", blikte hij donderdag vol vertrouwen op de play-offs vooruit.

 Slechts één keer was Boucaut hoofdscheidsrechter bij een wedstrijd met zes scheidsrechters. Dat was op 2 maart bij de terugwedstrijd in de halve finale van de Beker van België tussen RSC Anderlecht en Genk.

'Het is alsof je een orkestleider bent', vertelde Boucaut donderdag voor aanvang van de wekelijkse training in Leuven. 'De taken moet goed verdeeld worden. Het moet absoluut duidelijk zijn wie wat doet en waar, wanneer en hoe hij dat doet. Zo wordt vermeden dat iedereen tegelijk in je oortje begint te roepen. Als dat allemaal fijn georkestreerd is, kan arbitrage niet beter zijn. De scheidsrechter staat minder alleen. Hij heeft het voordeel dat hij met meer vertrouwen beslissingen kan nemen, als die ondersteund worden door betrouwbare informatie van zijn collega's. Daar komt bij dat de spelers ook meer ogen op zich gericht zullen voelen in het strafschopgebied en dus minder geneigd zullen zijn om de boel proberen te belazeren. Nu ga ik niet zeggen dat er geen foutieve beslissingen meer genomen zullen worden, maar alleszins minder.'

'De taak van de vijfde scheidsrechter moet niet onderschat worden. Op een hele wedstrijd moet hij misschien slechts één keer ingrijpen, maar daarvoor moet hij wel de volledige wedstrijd honderd procent geconcentreerd blijven. Dat is heel belangrijk.'