Google Translate ook offline te gebruiken
Foto: google
Google Translate is al langer een handige app om onderweg snel even een paar woorden of zinnen te vertalen. Dat kan voortaan ook offline, in vijftig talen.

De resultaten van vertalingen die gebeuren via Google Translate, of eender welk ander vertaalprogramma,  zijn eerder wisselvallig. Maar het is wel een onmisbare app als je op vakantie bent en snel even iets wil door de vertaalcomputer wil jagen.

Tot voor kort had je daar een actieve internetverbinding voor nodig, wat de tool omwille van de snel oplopende roamingtarieven in het buitenland meteen al een pak minder bruikbaar maakte. Daar heeft Google nu een mouw aan gepast, door vertalingen ook offline mogelijk te maken.

Je kan voortaan met een gerust hart op wereldreis vertrekken, want in de nieuwe Google Translate voor Android kan je tot vijftig verschillende taalpakketten downloaden voor offline gebruik. Die kies je uit in het nieuwe Offline-menu dat Google heeft toegevoegd aan de opties van de app. Zorg wel dat er genoeg plaats is op je smartphone: het Nederlandse taalpakket is bijvoorbeeld al goed voor een kleine 200 MB. Andere pakketten - Haïtiaans Creools, iemand? - zijn vergelijkbaar qua grootte.

Google benadrukt zelf dat de offline vertaalmogelijkheden beperkter zijn dan hun online tegenhanger. Verwacht dus geen grootse dingen van deze offline vertaaldienst. Maar het kan een handig hulpje zijn als je in het buitenland zit en de plaatselijke inwoners niets kunnen opmaken uit je gebarentaal. Een vriendelijke vrouwelijke computerstem kan de vertalingen die Google Translate uitspuwt ook voorlezen.

Google Translate is gratis te downloaden in de Google Play Store. De iPhone-versie van deze Google-app heeft de nieuwe offline mogelijkheden voorlopig nog niet.