Het Belgisch gerecht heeft donderdag beslist om de bankrekeningen van de ambassade van Rwanda in Brussel te deblokkeren. Op die manier wordt een opening gecreëerd om de rekeningen van de Belgische ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali te deblokkeren. Dat werd donderdag vernomen van een betrouwbare bron.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft donderdagavond kennis genomen van het arrest van de beslagrechter in Brussel over het bewarend beslag op de rekeningen van de ambassade van Rwanda. Hij is tevreden dat de rechter de Belgische staat is gevolgd en dat de bankrekening van de ambassade van Rwanda in Brussel werd vrijgegeven. Reynders hoopt dat deze beslissing de Rwandese regering ertoe aanzet om een einde te maken aan de eenzijdige beslissing om de rekeningen van de Belgische ambassade in Kigali te blokkeren, luidt het donderdagavond in een persmededeling van Buitenlandse Zaken.

Niet-betaald contract

De Rwandese regering blokkeerde in november 2011 de rekeningen van de Belgische ambassade in Kigali uit protest tegen de bevriezing van de eigen ambassaderekeningen in Brussel. Volgens de autoriteiten in Kigali bevroor de Belgische justitie de Rwandese rekeningen op vraag van een Rwandese zakenman, Gaspard Gatera. Die man bevestigde toen dat zijn regering hem nog 189 miljoen Rwandese franc verschuldigd is, of ruim 200.000 euro. Aan de basis lag een niet-betaald contract.

Maar volgens Rwanda verliep niet alles volgens het boekje. Zo zou Gatera zijn advocaat en een deurwaarder in België een uitspraak voorgelegd hebben die nog niet definitief was.