Voorzichtig positieve geluiden vanuit Lambermont
Premier Elio Di Rupo (PS) lichtte vanmiddag de werkzaamheden toe in de Kamer. Foto: Photo News
De topministers van de federale regering zitten donderdag om 22.00 uur nog steeds samen in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, om de begroting voor dit jaar bij te schaven. In de omgeving van de onderhandelaars vallen voorzichtig positieve geluiden te horen.

De ministers zijn nog volop bezig en de sfeer is constructief. Terwijl in de loop van de namiddag een landing vanavond of -nacht nog sterk werd betwijfeld, is dat donderdagavond niet geheel uitgesloten.

Premier Elio Di Rupo (PS) mocht vanmiddag de werkzaamheden toelichten in de Kamer. ‘We moeten een evenwicht zoeken tussen de nodige inkomsten en besparingen', zei Di Rupo. ‘Het saneren van de overheidsfinanciën is een van de prioriteiten van de regering.'

Di Rupo wilde niet ingaan op vragen van de oppositie over de verschillende pistes die in de media lekten. ‘Het kernkabinet heeft veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat we begrotingscontrole zo snel mogelijk kunnen afronden', aldus de premier. Hij benadrukte nog dat de economische groei niet gefnuikt mag worden.

De oppositie vreest intussen voor een ‘tsunami' aan belastingen. ‘De regering mist de kans om een toevloed aan nieuwe belastingen te vermijden', klonk het verwijtend in het halfrond.

Evenwicht

Kamerfractieleider Patrick Dewael (Open VLD) legde vanmiddag aan VRT-radio uit waarom de Open VLD moeilijk doet. ‘Europa wil één procent structurele maatregelen. Die moeten op evenwichtige manier bereikt worden. Wel, dan komt het niet op een dag.'

Dewael wil vooral vermijden dat binnen enkele weken Europa weer aan de deur klopt. ‘Of je nu luistert naar de Oeso, het IMF of de Nationale Bank, altijd leggen ze dezelfde vinger op dezelfde wonde. We moeten de pensioenen en de arbeidsmarkt hervormen. Die beslissingen moeten genomen worden.' Hoe kan de economie veerbaar gemaakt worden, staat daarbij centraal.

Ook andere partijen hebben al te kennen gegeven dat ze structureel willen besparen, weet Dewael nog. ‘Het is dan ook niet netjes om een setting te hebben van een tegen allen. Toch maakt dat op mij geen indruk.'