Aantal toeristen in Brussel blijft stabiel
Foto: Jimmy Kets

Het Brussels gewest heeft vorig jaar 3,2 miljoen bezoekers gelokt. Zij waren goed voor 6 miljoen overnachtingen. De cijfers zijn stabiel tegenover 2011. Opvallend is de toename van Russische en Japanse toeristen met 30 procent. Het aantal professionele overnachtingen is met 3 procent gestegen.

Een vijfde van de toeristen komt uit eigen land, gevolgd door bezoekers uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. Het aantal toeristen die van verder komen, is aan een opmars bezig. Zo kwamen vorig jaar 30 procent meer Russen en Japanners Brussel bezoeken.

Het aantal professionele overnachtingen is met 3 procent gestegen. ‘Dit is een goed teken voor de economische aantrekkingskracht van Brussel', zegt Brussels minister van Toerisme Christos Doulkeridis (Ecolo). ‘Brussel slaagt erin het aantal overnachtingen in evenwicht te houden, ondanks de crisis.'

Het culturele en het historische erfgoed van Brussel vormen de voornaamste redenen waarom bezoekers de hoofdstad aandoen. Daarna volgen de Brusselse levenskunst, attracties en evenementen, en familie en vrienden.

Volgens de toeristische dienst VISITBRUSSELS ziet ook 2013 er veelbelovend uit. ‘Tijdens het eerste kwartaal van 2013 was de bezettingsgraad al hoger dan in de eerste drie maanden van 2012', zegt CEO Patrick Bontinck.