Cypriotische president levert deel salaris in
Cypriotisch president Nicos Anastasiades. Foto: afp

De Cypriotische regering heeft een commissie benoemd die onderzoek moet voeren naar de bankencrisis op het eiland. Dat heeft een presidentieel raadgever donderdag aangekondigd. Hij meldde ook dat president Nicos Anastasiades en zijn ministers hun salaris met respectievelijk 25 en 20 procent gaan verminderen. Ze geven ook hun dertiende maand op.

Volgens presidentieel raadgever Constantinos Petrides moet de commissie onderzoek voeren naar ‘criminele, burgerlijke of politieke verantwoordelijkheden' die aan de oorsprong van de bankencrisis zouden kunnen liggen. De commissie is samengesteld uit drie oud-rechters van het grondwettelijk hof.

‘Alle beslissingen, daden en verzuim op alle niveaus - politieke beslissingen, de directiecomités van de banken of de regulatoren alsook alle andere personen - moeten onderzocht worden', stelde hij.

‘Banksysteem van ons land zal overleven en floreren'

Intussen prees Anastasiades donderdag de burgers voor de ‘maturiteit' en ‘verantwoordelijkheidszin' die ze hebben getoond tijdens de bankencrisis. De Cypriotische banken waren sinds 16 maart gesloten en de heropening van de banken, weliswaar met sterke beperkingen op het kapitaalverkeer, verliep donderdag zonder noemenswaardige incidenten.

De houding van de bevolking bewijst volgens de president dat Cyprus in staat is om de diepe crisis te overwinnen. ‘Het banksysteem van ons land zal overleven en floreren.'

De Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds dwongen Cyprus in de nacht van zondag op maandag tot een drastische afslanking van zijn bankensector, in ruil voor een lening van 10 miljard euro die het land voor een bankroet moet behoeden.