Portugal heeft het afgelopen jaar het door de internationale geldschieters opgelegde begrotingstekort van maximaal 5 procent zwaar overschreden. Het land tekende een deficit op zijn begroting op van 6,4 procent van het bruto binnenlands product, 1,4 procentpunt slechter dus dan beoogd.

De cijfers werden donderdag gepubliceerd door het nationale statistiekbureau. Enkele weken geleden had de Portugese minister van Financiën, Vítor Gaspar, al aangegeven dat de doelstelling niet zou worden gehaald. Als verklaring verwees hij naar de weigering van de EU om de in december gesloten concessies met de luchthavenautoriteit (voor 1,2 miljard euro) te mogen boeken als inkomsten.

Indien dat bedrag wel zou zijn opgenomen, zou het tekort uitgekomen zijn op 4,9 procent, aldus Gaspar. Maar critici blijven erbij dat de operatie enkel moest dienen om de begroting op te smukken.

Portugal kreeg in 2011 van de trojka (Europese Unie, ECB en het IMF) een steunpakket van ruim 78 miljard dollar. Dat pakket diende om een faillissement af te wenden en kwam er enkel in ruil voor een strenge besparingskoers. Maar door de zware recessie en de recordwerkloosheid in Portugal werden de eisen eind vorig jaar al eens bijgesteld. Pas tegen 2015 moet Portugal zijn begrotingstekort terugbrengen tot 3 procent.