Studenten op straat voor betere financiering onderwijs
In Leuven hebben studenten met vuvuzela's luidruchtig actie gevoerd tegen de onderfinanciering van het hoger onderwijs. (foto Dieter Telemans)

In heel het land zijn studenten op straat gekomen om te pleiten voor een rechtvaardige financiering van het hoger onderwijs. In Gent kwamen duizend studenten op straat, in Brussel waren dat er bijna tweeduizend, aldus VRT-radio.

In de hoofdstad trokken de studenten naar het kabinet van Waals minister van Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS) waarna ze in een optocht verdergingen naar het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Pascal Smet (SP.A). Ze eisen een betere financiering en kwaliteitsvoller onderwijs.

Vlaamse en Waalse studenten bundelden de krachten om de problemen in het onderwijs aan te kaarten. ‘Er is niet genoeg financiering om de behoeften te vervullen op vlak van huisvesting, mobiliteit en infrastructuur', zegt David Méndez Yépez van de Fédération des Etudiants Francophones. ‘En het ontbreekt aan middelen voor een goede pedagogische omkadering.'

De studenten eisen een publieke herfinanciering waardoor iedereen de kans heeft op kwaliteitsvol onderwijs. Ook in Antwerpen, Leuven, Luik, Namen, Bergen en Louvain-la-Neuve werd vandaag actie gevoerd.