Braziliaanse dokter vermoordde vermoedelijk 300 van haar patiënten
Bij haar arrestatie op 19 februari 2013 Foto: REUTERS

Een Braziliaanse dokter die wordt verdacht van de moord op zeven patiënten zou wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor 300 doden, zo laat het Braziliaans ministerie van Volksgezondheid weten. De arts pleit onschuldig.

Viriginia Soares de Souza en haar medisch team van Hospital Evangelico in de Braziliaanse stad Curitiba hebben volgens de aanklagers een groot aantal van hun patiënten vermoord door hen spierontspannende middelen toe te dienen. Daarna werd de zuurstoftoevoer verminderd, waardoor de patiënten stikten. Naast de 56-jarige weduwe, die vorige maand reeds werd gearresteerd op verdenking van zeven moorden, werden ook drie andere dokters, drie verpleegsters en een fysiotherapeut in verdenking gesteld in de zaak.

Afgetapte telefoongesprekken van de dokteres, hoofd van de afdeling intensieve zorgen, tonen aan dat zij dit deed om ziekenhuisbedden vrij te maken voor andere patiënten. ‘Ik wil de afdeling intensieve zorgen opruimen. Het geeft me jeuk' was duidelijk te horen in een van de gesprekken, maar de arts houdt haar onschuld staande en werd vorige week op borg vrijgelaten.

Mogelijk langere lijst dan Dokter Dood

Het onderzoeksteam dat werd aangesteld door het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid meent dat het aantal moorden nog zal stijgen na het doorzoeken van de 1.700 medische rapporten van patiënten die de afgelopen zeven jaar in het ziekenhuis zijn overleden. ‘We hebben nu al meer dan twintig verdachte overlijdens vastgesteld, en er zijn er nog eens 300 die we nader bekijken' aldus dokter Mario Lobato die het onderzoeksteam leidt.

Als deze cijfers kloppen dan heeft deze Braziliaanse dokteres het nog bonter gemaakt dan Harold Schipman, de Britse dokter die in twintig jaar tijd minstens 215 mensen om het leven bracht - allemaal bejaarden en patiënten van middelbare leeftijd - wat hem de bijnaam Dokter Dood opleverde. Shipman pleegde in januari 2004 zelfmoord in zijn cel.