Een 35-jarige onthaalmoeder uit Antwerpen in wiens kinderdagverblijf een baby van zeven maanden gestikt was in pap, is door de Antwerpse strafrechter vrijgesproken. De vrouw werd vervolgd voor onopzettelijke doding door een gebrek aan voorzorg of voorzichtigheid, omdat ze het meisje in een zittende houding gereanimeerd had. De rechtbank vond het echter niet bewezen dat ze een fout maakte.

De beklaagde had sinds 2004 een kinderdagverblijf in Wilrijk. Op 23 december 2010 had ze de baby nog een fles gegeven en daarna in een wipstoeltje gezet. Ze ruimde wat dingen op en toen ze weer naar de baby ging kijken, zag ze een witte vloeistof in haar mondhoeken en uit haar neus lopen.

Toen de vrouw het wegveegde, viel het hoofd van de baby slap naar voren. De beklaagde durfde haar niet uit haar stoeltje te halen en gaf haar in een zittende houding mond-op-mondbeademing. Er kwam wat voeding uit haar maag naar boven, maar verder reageerde ze niet. De hulpdiensten konden het kind reanimeren, maar ze was hersendood en overleed op 29 december 2010.

Volgens de wetsdokter had het meisje zich verslikt in haar flesje en was ze gestikt. Hij stelde dat het reanimeren van een persoon best liggend gebeurd, want een rechtop zittende houding verhoogt de kans dat er braaksel wordt ingeademd.

Het Openbaar Ministerie had de opschorting gevorderd, omdat ze niet adequaat gehandeld had, maar de rechtbank was het daar niet mee eens. De rechters vonden het niet bewezen dat een liggende reanimatie de fatale afloop had kunnen vermijden. Ook de ouders van het meisje verweten de beklaagde niets.