Bij Hansen Industrial Transmissions in Edegem zijn 65 van de 370 banen bedreigd. De tandwielkastenfabriek kampt met overcapaciteit en ‘sterk gedaalde omzet' omwille van het zwakke economische klimaat. De directie deelde daarom donderdag de intentie tot herstructurering mee aan het personeel op een bijzondere ondernemingsraad.

Het bedrijf verwijst in een kort persbericht bovendien ook naar ‘een globale stagnering van de afzetmarkt' die het in de komende twee jaar verwacht. ‘Dit noopt het bedrijf tot drastische besparingen', klinkt het. ‘Bij herstructurering kunnen in Edegem 65 van de 370 banen verdwijnen.'

Volgens het bedrijf werd het overleg met de sociale partners opgestart. Hansen Industrial Transmissions is sinds 2012 onderdeel van het Japanse bedrijf Sumitomo Heavy Industries. Hansen Industrial Transmissions stelt wereldwijd meer dan 500 mensen tewerk. Het bedrijf produceert industriële tandwielkasten. Die dienen als aandrijvingen voor een brede waaier aan industriële toepassingen.

Eind 2010 verdwenen bij het bedrijf zowat honderd jobs. Die herstructurering was een voorwaarde van Sumitomo voor overname.

Hansen Industrial Transmissions maakte vroeger deel uit van dezelfde groep als het voormalige zusterbedrijf Hansen Transmission, dat tandwielkasten voor windturbines bouwt. Dat bedrijf werd overgenomen door het Duitse ZF. Bij ZF Wind Power Antwerpen, met vestigingen in Kontich en Lommel, deelde de directie eind februari de intentie tot ontslag van 135 werknemers in ons land mee.