De NMBS onderzoekt verschillende mogelijkheden om te beletten dat reizigers zonder geldig ticket op het perron of de trein stappen. Onder meer toegangspoortjes aan de perrons kunnen daarvoor in aanmerking komen, zegt NMBS-woordvoerder Bart Crols. TreinTramBus laat weten dat het geen voorstander is van die maatregel.

Uit een nieuw anti-agressierapport blijkt dat 70 procent van alle agressiegevallen op de trein het gevolg is van een ruzie over een geldig ticket. De NMBS grijpt daarom in. De vervoersmaatschappij bevestigt dat ze de mogelijkheden onderzoekt om zwartrijders niet meer toe te laten op het perron.

Een van de mogelijkheden zijn toegangspoortjes. Het zou gaan om poortjes die, net zoals in verschillende Brusselse metrostations, alleen opengaan als reizigers een geldig ticket hebben. Kees Smilde, woordvoerder van TreinTramBus, vindt die toegangspoortjes geen goede oplossing: ‘Wat doe je bijvoorbeeld met kinderen jonger dan twaalf, die gratis rijden? Hoe geraken zij door de poortjes?'

Dat er meer snelle betaalautomaten komen, vindt TreinTramBrus dan weer wel een goed idee.