Coene wil fiscale bevoordeling spaarboekje vervangen door langetermijnproducten
Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB). Foto: belga

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank (NBB), heeft donderdag in de Commissie Financiën van de Senaat gesuggereerd om de huidige fiscale bevoordeling van het spaarboekje te vervangen door het fiscaal bevoordelen van producten op lange termijn.

Op die manier hoopt Coene dat er meer geld van de gezinnen naar de economie zal vloeien en wordt ook de volatiliteit van spaargeld aangepakt. ‘Als de regering deze piste volgt, dan zal ze wel een voldoende lange overgangsperiode moeten voorzien', zei Coene nog.

De Belg is één van de spaarkampioenen in Europa, terwijl anderzijds relatief weinig geld van de huishoudens naar de reële economie vloeit. De regering wil daar graag verandering in brengen.

De NBB-gouverneur stelde donderdag voor om de fiscale behandeling te wijzigen. ‘In plaats van specifieke formules te voorzien, zou men beter het systeem aanpakken', waarbij momenteel spaarboekjes fiscaal interessanter zijn dan bijvoorbeeld beleggingen in OLO's.

Dat is goed voor de economie, maar zal volgens Coene ook meer zekerheid in het financiële landschap brengen. ‘Nu kan men zijn spaargeld van de ene op de andere dag weghalen. Waarom moet men daar publieke middelen voor inzetten?'