Ecuador wil 3 miljoen hectare regenwoud veilen aan Chinese oliebedrijven
Ecuador

Ecuador is van plan ruim 3 miljoen hectare ongerept Amazonewoud per opbod te verkopen aan Chinese oliemaatschappijen. Inboorlingen zijn boos, zo heeft de Britse krant The Guardian dinsdag gemeld. De onverzadigbare dorst naar energie van China eist wereldwijd een hoge milieutol, merkt de krant op.

Ecuadoraanse politici gaven maandag toelichting aan afgevaardigden van Chinese oliemaatschappijen in Peking. Bij gelijkaardige ontmoetingen in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, in Houston en in Parijs werd telkens geprotesteerd door inheemse bewoners van het regenwoud, schrijft The Guardian .

Volgens de ngo Amazon Watch, die in Californië gebaseerd is, zeggen zeven oorspronkelijke bevolkingsgroepen die in het gebied leven, dat ze niet ingestemd hebben met de olieprojecten in het oosten van het land, die het milieu zouden verwoesten en hun traditionele levenswijze zouden bedreigen.

‘We vragen dat publieke en private oliebedrijven in de wereld niet deelnemen aan het biedingsproces dat de rechten van zeven autochtone nationaliteiten systematisch schendt door olieprojecten op te dringen' in gebieden waar ook hun voorouders leefden, schreef een groep Ecuadoraanse verenigingen vorige herfst in een open brief.

De Ecuadoraanse minister Andres Donoso Fabara verweet de autochtone leiders in een interview dat ‘ze niet aan ontwikkeling denken of aan de strijd tegen armoede'.

Volgens critici speelt de staatsschuld mogelijk een rol in de plannen van de Ecuadoraanse regering, aldus nog de Britse krant. Ecuador had vorige zomer een schuld van ongeveer 7 miljard dollar bij China. De Aziatische reus begon het Zuid-Amerikaanse land in 2009 miljarden dollars te lenen in ruil voor olie.