NMBS overweegt toegangspoortjes aan perrons in Zaventem
Foto: BELGA
De NMBS is de ruzies over het wel of niet geldig zijn van een ticket beu. Daarom zoekt de Belgische spoorwegmaatschappij een manier om te voorkomen dat reizigers zonder geldig ticket op het perron of op de trein geraken. In Zaventem zijn er plannen om toegangspoortjes te plaatsen aan de perrons.

In het nieuw anti-agressierapport dat Gazet van Antwerpen inkeek, staat dat 70 procent van alle agressiegevallen op de trein een gevolg is van een ruzie over de geldigheid van een treinticket.

In totaal kwamen er vorig jaar 1363 meldingen van verbale en fysieke agressie bij de NMBS binnen. Volgens Rudy Verleysen, nationaal secretaris van ACOD Spoor is dat een daling van 12 procent ten opzichte van 2011, maar toch ging het om een recordjaar.

‘Blij kan je niet worden van de nieuwe cijfers. Het gaat nog altijd om vier incidenten per dag', benadrukt de man. Het rapport gaat niet enkel over bedreigingen (537 meldingen) en beledigingen (237 meldingen). Ook slagen en verwondingen (233 meldingen) en licht geweld (318 meldingen) komen aan bod.

Om zulke incidenten te voorkomen in de toekomst, zoekt de NMBS naar manieren om mensen zonder ticket te weren van het perron en de trein. ‘Toegangspoortjes in het station van Zaventem zijn niet de enige optie', laat woordvoerder Bart Crols weten. ‘Speciale controleteams zetten we nu al in. Daarnaast zorgen we er met de installatie van zevenhonderd snelle betaalautomaten voor dat reizigers geen excuus meer hebben om geen geldig ticket op zak te hebben. Ook proberen we de samenwerking met de politie te verbeteren.' Crols benadrukt dat de maatregelen nodig zijn om het personeel te beschermen.