Stormloop blijft uit nu Cypriotische banken opnieuw de deuren openen
Foto: REUTERS

Op het met bankroet bedreigde Cyprus zijn de banken donderdag om 11.00 uur Belgische tijd opnieuw opengegaan. De Cyprioten krijgen zo voor het eerst in bijna twee weken opnieuw toegang tot de bankfilialen. Agenten houden de wacht bij de verschillende filialen, maar een stormloop blijft uit.

Volgens getuigen is een massale stormloop op de banken vooralsnog uitgebleven, onder meer nadat er verschillende waarschuwingsboodschappen werden uitgezonden op de nationale radio- en televisiezenders. 'Alles gaat goed, ik ben tevreden', verklaarde het Cypriotische parlementslid Prodromos Prodromou enkele minuten na de heropening.

Volgens een correspondent van het Franse persbureau AFP staan in het centrum van Nicosia wel een vijftigtal mensen voor de Bank of Cyprus. Ook voor andere banken staan enkele tientallen mensen te wachten. De enkele wachtrijen die zich hadden gevormd, waren na een uurtje al zo goed als verleden tijd.

Er staan ook veiligheidsagenten - sommige zelfs gewapend - opgesteld voor de lokale en buitenlandse banken in de hoofdstad. Bij sommige banken staan tot drie agenten voor de deur.

De banken zijn sinds 16 maart gesloten om een kapitaalvlucht te vermijden. Sindsdien konden de Cyprioten enkel aan de bankautomaten geld afhalen. Nu er een akkoord is over een steunpakket voor het financieel noodlijdende eiland mogen de banken opnieuw open.

Beperkingen op kapitaalverkeer

De regering heeft wel strenge beperkingen aan het kapitaalverkeer gesteld, die minstens zeven dagen van kracht zijn. Zo mogen klanten slechts 300 euro per dag van hun rekening halen en kunnen zij per reis maximaal 1.000 euro naar het buitenland meenemen.

Overschrijvingen en betalingen met kredietkaart zijn beperkt tot 5.000 euro per maand. Cheques kunnen niet gecasht worden. Cypriotische studenten in het buitenland mogen maximaal 5.000 euro per drie maanden afhalen om hun kosten te dekken. Ook de bankorders voor het betalen van de lonen worden opnieuw toegelaten zodat alle werknemers hun loon kunnen ontvangen.

De Europese Commissie heeft donderdag in een verklaring nog benadrukt dat de eiland wel degelijk het recht heeft 'onder bepaalde en strikte voorwaarden' restricties op te leggen aan het kapitaalverkeer, maar ze moeten 'zo snel als mogelijk' weer worden opgeheven. 

Het is de eerste keer dat een land uit de eurozone dergelijke beperkingen op het betaalverkeer oplegt om het bankensysteem van een crash te behoeden. Voor toeristen die naar het eiland trekken is er geen probleem: het invoeren van geld wordt niet aan banden gelegd.

Beurs blijft gesloten

De effectenbeurs in Cyprus blijft in ieder geval nog tot dinsdag gesloten. Dat maakte het Cypriotische beursbedrijf donderdag bekend.Aanvankelijk zou de beurs waar al bijna 2 weken niet meer is gehandeld, vandaag weer opstarten. Dat moment wordt nu over het paasweekeinde heen getild.