Michelle Bachelet opnieuw kandidaat voor presidentschap Chili
Foto: AFP

De vroegere Chileense presidente Michelle Bachelet, die woensdag terugkeerde naar de hoofdstad Santiago, stelt zich opnieuw kandidaat voor de presidentsverkiezingen van november 2013. Dat heeft ze woensdagavond bekendgemaakt. Eerder stapte ze op aan het hoofd van de VN-Vrouwenorganisatie.

De 61-jarige Bachelet, arts van opleiding, was als presidente enorm populair. Na haar termijn van vier jaar kon ze zich niet opnieuw kandidaat stellen omdat de Chileense grondwet dat verbiedt.

Woensdagochtend kwam ze vanuit New York terug aan in haar land. ‘Ik ben heel gelukkig terug te zijn in mijn land', zei de voormalige socialistische presidente bij haar aankomst op de luchthaven van Santiago. Bachelet was de eerste vrouw die Chili leidde, van 2006 tot 2010. ‘Ik voel me zeer verbonden met mijn land, en het is daarom dat ik beslist heb terug te keren. Ik denk dat er nog heel veel werk op de plank ligt, en ik wil daaraan meehelpen.'

53 procent in peilingen

Later op de dag maakte ze bekend dat ze wel degelijk kandidaat is voor de presidentsverkiezingen van 17 november. ‘Ik ben er klaar voor', zei de 61-jarige vrouw woensdagavond in een cultureel centrum ten zuiden van Santiago, voor een publiek van een honderdtal mensen.

Volgens een peiling van enkele maanden geleden is 53 procent van de Chilenen voorstander van een nieuwe ambtstermijn van Bachelet.