Jan Ullrich bekent (vaag) dopinggebruik

Jan Ullrich, voormalig winnaar van de Tour de France in 1997, heeft dan toch (vaag) toegegeven dat ook hij niet volledig vrij was van doping. De Duitser bekent dat hij deel uitmaakte van de oude cultuur van doping in de wielersport. Hij verwerpt echter het idee van een publieke bekentenis, zoals ondermeer Lance Armstrong.

‘Iedereen kan zich ondertussen wel een beeld vormen over hoe het er vroeger aan toe ging in het wielrennen, en ja ik mijn deel daarin gehad', zegt 39-jarige Duitser op zijn weblog op tv-zender Eurosport.

Publieke dopingbekentenissen zoals die van Armstrong en andere gedopeerde rijders zal Ullrich niet doen. ‘Dat was wellicht voor hen het juiste ding om te doen maar ik koos een ander pad. Ik heb ervoor gekozen deze zaken voor mezelf op een rijtje te krijgen. Ik heb geleefd volgens de wetten van de sport die niet iedereen kan begrijpen, maar dat is ok voor mij. Mijn actieve carrière is nu al bijna 10 jaar geleden, het enige wat telt voor mij is mijn gezin en mijn toekomst. Ik wil geen andere mensen meesleuren die mij in mijn actieve tijd hebben geholpen.'

Ullrich won in 1997 de Ronde van Frankrijk en werd vijf keer tweede in de Tour. De Duitser heeft het gebruik van verboden middelen nog nooit volmondig toegegeven maar werd in februari 2012 alsnog schuldig bevonden aan bloeddoping en voor twee jaar geschorst.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in