Jean-Pierre Van Rossem krijgt bezoek van deurwaarder
Foto: HNB

Jean-Pierre Van Rossem heeft dinsdagochtend in zijn huis in Hoegaarden bezoek gekregen van een gerechtsdeurwaarder. ‘Binnen de 24 uur moet ik aan de RVA 93.500 euro betalen of ze halen de inboedel buiten.' Dat schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen.

Het betreft een zaak die al aansleept van 1986. ‘Toen is er een anticrisiswet gestemd. Voor de gewone personenbelasting moest een extra bijdrage aan de RVA worden betaald. De fiscus gaf mij een personenbelasting die vier keer hoger was dan ik verdiend had, met als gevolg dat mijn extra bijdrage ook vier keer zo hoog was. Daartegen heb ik bezwaar aangetekend', zegt Van Rossem.

25 jaar stilte

Daarna hoorde hij 25 jaar niets meer van de zaak. ‘Tot ik in 2010 aankondigde dat ik weer in de politiek ging. De zaak kwam voor de arbeidsrechtbank, waar ik een veroordeling van 88.000 euro kreeg. Mijn advocaten gingen in beroep en pleitten verjaring, maar dat werd door het hof zonder argument van tafel geveegd. Nu moet ik dus 93.500 euro betalen.'

De raadsheer aan de arbeidsrechtbank in Brussel, Geert Balis, bevestigt het verhaal. ‘Het gaat om bijzondere sociale bijdragen die geheven worden op inkomsten. Die inkomsten moeten eerst vastgesteld worden. Eerst was het dus een fiscaal probleem.'

Van Rossem voelt zich geboycot. ‘Ik wilde zaterdag mijn partij, de Partij Rossem, voorstellen.' Van Rossem zelf gaat de lijst voor de Kamer trekken in Antwerpen.