Mazda roept honderdtal Belgische personenwagens terug
Foto: Mazda roept 100 wagens van het type Mazda 6 terug. Mazda

De Japanse automobielfabrikant Mazda roept in België een honderdtal wagens terug naar de garage omwille van een technisch mankement. ‘Onze klanten krijgen vandaag een brief met uitleg', zegt Peter Gemoets, publicrelationsmanager van Mazda België. ‘Hun wagen wordt gratis opgehaald, naar de garage gebracht en van het euvel hersteld terug bij de klant thuis gebracht. Intussen krijgen de klanten een vervangwagen ter beschikking.'

De aanleiding voor de terugroepactie zijn twee voorvallen waarbij een Mazda 6 vuur vatte, een keer in België en een keer in Australië. ‘We willen natuurlijk geen risico nemen en roepen de wagens preventief terug', zegt Gemoets. ‘Oorzaak is een defecte chip die moet zorgen voor de ruisonderdrukking als de radio opstaat. Het defect leidt ertoe dat het systeem oververhit raakt, en dat kan brand veroorzaken.' Het vervangen van de defecte chip door een betrouwbaar systeem duurt volgens Gemoets een uurtje.

In Japan liet de leiding van de Mazda Motor Corporation dinsdag aan het ministerie van Transport weten, dat het in totaal om 8.902 exemplaren van de Mazda6, in Japan bekend als de Mazda Atenza, terugroept. Het gaat over exemplaren die tussen oktober 2012 en februari 2013 werden geproduceerd. Er zijn volgens Mazda ongeveer 6.700 exemplaren van verkocht buiten de Japanse markt, vooral in Europa.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig