Nieuwe bank New B haalt 10.000 coöperanten
Marc Bontemps Foto: BELGA

New B, de alternatieve coöperatieve bank in oprichting, haalt op amper 48 uur haar doelstelling van 10.000 coöperanten. ‘Ik denk dat dit de start van een nieuwe beweging kan zijn', reageert Marc Bontemps, coördinator en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur, verheugd.

‘Mensen vragen positieve boodschappen en projecten en inzet in deze tijden van vragen en bedenkingen rond de financiële situatie en de banken', verduidelijkt Bontemps.

‘Mensen verwachten perspectieven, en we geven die. Wat me ook opvalt zijn alle boodschappen en suggesties die we aangereikt krijgen. Ongelooflijk.'

75 organisaties, zoals Greenpeace, 11.11.11, Oxfam en de Gezinsbond, zochten coöperanten die mee een nieuwe bank wilden oprichten. Met de slogan 'Ik bank mee' kon het initiatief in amper twee dagen tijd ruim 10.000 particulieren overtuigen om elk voor 20 euro coöperant te worden.

Wachten of bank er nu echt komt

Een marktonderzoek leerde voor New B dat 10.000 coöperanten haalbaar was, maar dat het initiatief zich moest bewijzen. In dat kader starten vanaf dinsdagavond informatiesessies in honderd Vlaamse steden en gemeenten. ‘Maar elk van die 10.000 coöperanten heeft ondertussen op zijn beurt de bal aan het rollen gebracht.'

Nieuwe coöperanten zijn nog steeds welkom. Op 6 juli beslissen de coöperanten of er verder gegaan wordt met het proces om de bank dan ook effectief op te richten.

De kernwaarden van New B zijn onder meer participatie, eenvoud, veiligheid, transparantie en soberheid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in