Elvis Costello en Jamie Cullum komen naar Gent Jazz Festival
Elvis Costello speelde in 2007 nog op het Gentse Blue Note Festival Foto: gia

Met de ‘Garden Stage' introduceert Gent Jazz Festival 2013 een tweede podium. De 12de editie pakt ook uit met een tentoonstelling en kondigt onder meer Elvis Costello & The Imposters, Joe Lovano with the Brussels Jazz Orchestra, Jamie Cullum, Dee Dee Bridgewater & Ramsey Lewis, Madeleine Peyroux, Avishai Cohen Quartet, Valerie June en Bobby Womack aan, die in 2012 wegens ziekte moest afzeggen.

Verder is er nog muziek van Eric Legnini ‘Sing Twice', Jacky Terrasson, Martial Solal in een duo met Stefano Bollani en het Gentse MannGold de Cobre. Eerder werden Trixie Whitley aangekondigd, net als op 13 juli een ‘Special Night' met Kurt Elling, Diana Krall en Phronesis alsook 14 juli die in het teken staat van John Zorn die zestig wordt.

De jongerenwedstrijd ‘Jong Jazztalent Gent' is geen battle meer, de organisatie zoekt een band die een bijzonder project wil realiseren en daarvoor een jaar lang begeleiding krijgt. De daardoor vrijgekomen concertmomenten worden ingevuld met een tweede podium ‘Garden Stage', waar Belgische topbands gecombineerd worden met ‘absoluut te ontdekken' artiesten van elders.

In Europese première wordt van 20 tot 28 juli, in samenwerking met de Zebrastraat, werk tentoongesteld van ‘Obsessions Collective', het platform van John Zorn voor jonge, professionele, beeldende kunstenaars die onafhankelijk van het commerciële circuit willen werken.

Gent Jazz Festival, dat de baseline “Jazz is voor Iedereen” met een knipoog naar de actualiteit lanceert, gaat door van 11 tot 21 juli in de Gentse Bijloke.