Nieuwe bank ‘New B' al over helft beoogde coöperanten
Foto: New B

Amper 36 uur na de bekendmaking haalt de op te richten coöperatieve bank 'New B' al 5.500 coöperanten. Dat is meer dan de helft van het vooropgestelde objectief van 10.000.

De site newb.coop lag maandagvoormiddag zelfs een tijdje plat. ‘We zijn het slachtoffer van ons eigen succes', aldus coördinator Marc Bontemps.

Nauwelijks een dag na de lancering stond de teller maandagmiddag op 2.500 coöperanten. De initiatiefnemers zochten extra capaciteit om het probleem te verhelpen en tegen maandagavond 21 uur stond de teller al op ruim 5.500 coöperanten.

75 organisaties zoeken 10.000 coöperanten die de idee genegen zijn om een nieuwe bank op te richten. Wie zich terugvindt in de kernwaarden - waaronder participatie, eenvoud, veiligheid, transparantie, soberheid - koopt één aandeel van twintig euro.

‘Het bedrag wat we nu op halen is echter niet de essentie', aldus Marc Bontemps, coördinator van New B. ‘Het punt is dat we burgers zoeken die zich in die mate herkennen in ons idee, dat ze effectief de stap willen zetten.'

'Wij hadden een objectief van 10.000 coöperanten, maar we stellen vast dat amper 24 uur na de bekendmaking, zich al 2.500 mensen registreerden. Veel van de mensen die zich inschreven, zijn echte ambassadeurs voor het initiatief. We staan op een kantelmoment, nu is het moment om sympathie om te zetten in engagement.'

New B start dinsdag met een informatieronde op honderd plaatsen in Vlaanderen, de data staan opgelijst op de website newb.coop. Op 6 juli, op de Internationale Dag van de Coöperatie, beslissen de coöperanten op een algemene vergadering hoe het verder moet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in