PKK kondigt officieel wapenstilstand af
Foto: AP

De rebellen van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK hebben zaterdag officieel een wapenstilstand afgekondigd. Daartoe had hun gedetineerde leider Abdullah Öcalan twee dagen geleden opgeroepen. Op een terugtrekking van de PKK-strijders uit Turkije is het nog even wachten.

‘We kondigen officieel en duidelijk de wapenstilstand af. Die is ingegaan op 21 maart, toen Abdullah Öcalan de boodschap bracht', zo liet Murat Karayilan, de militaire leider van de PKK, weten in een videoboodschap op het Koerdische persagentschap Firat News.

Terugtrekking

Karayilan voegde er aan toe dat de PKK zich pas zal terugtrekken uit Turkije als de Turkse staat, de regering en het parlement hun verantwoordelijkheid nemen en onder meer ‘de juiste voorwaarden scheppen voor een terugtrekking'.

Volgens televisiezender NTV heeft de regering de oprichting aangekondigd van een ‘commissie van wijzen', die de rol van vredesbemiddelaar op zich zal nemen.

De PKK strijdt sinds het begin van de jaren tachtig voor onafhankelijkheid van of grotere autonomie voor het Koerdisch gebied in Turkije. Koerdische organisaties klagen over een systematische discriminatie van hun volk door de Turkse staat.