Brusselaars liever onafhankelijk als België barst
Foto: Photo News

Als België ooit zou worden opgesplitst, opteert 68 procent van de inwoners van de hoofdstad voor Brusselse onafhankelijkheid. Dat meldt De Morgen zaterdag, op basis van een studie die de krant samen met vtm, RTL en Le Soir liet uitvoeren door het onderzoeksbureau Ipsos. De Brusselaars willen dus liever niet dat hun gewest zich bij Wallonië (26 procent) of Vlaanderen (6 procent) aansluit.

Uit de studie blijkt ook dat bijna evenveel Vlamingen in dat geval voorstander zijn van een Brusselse onafhankelijkheid (42 procent) als van een aansluiting bij het Vlaams gewest (44 procent). Veertien procent van de Vlamingen wil dat Brussel dan aansluit bij Wallonië.

Overigens is in Wallonië 37 procent van de ondervraagden voorstander van Brusselse onafhankelijkheid, 61 procent kiest voor aanhechting bij Wallonië en 2 procent voor een Vlaams-Brussels scenario.

Toekomst van België

Twee derde van de ondervraagden gelooft wel nog in de toekomst van België. In vergelijking met een peiling uit 2011 is het geloof in ons land vooral in Franstalig België gedaald. In Vlaanderen denkt immers 64 procent (+2 procentpunt) dat België blijft bestaan, in Wallonië is dat 69 procent (-5) en in Brussel 70 procent (-9).

Voor de peiling werden tussen 13 en 19 maart 2.499 Belgen van 18 jaar en ouder ondervraagd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig