Schrapping Pinkstermaandag op begrotingstafel
Koen Geens Foto: photonews
De topministers van de federale regering hebben vrijdag omstreeks 15.00 uur hun overleg over de begrotingscontrole afgerond. Zaterdag pikken de premier, de vicepremiers en de ministers van Begroting en Financiën de draad weer op om 12.30 uur.

De ministers bogen zich vrijdag onder meer over de sociale zekerheid en de regels rond budgettaire behoedzaamheid. De hoop is nog steeds om voor Pasen met de begrotingscontrole te landen. De onderhandelingen daarover zijn sinds vorige week aan de gang.

Met Europa is afgesproken het tekort voor dit jaar terug te schroeven tot 2,15 procent van het bbp. In 2012 was volgens hetzelfde stabiliteitspact een maximaal tekort van 2,8 procent van het bpp ingecalculeerd, maar volgens cijfers van het Planbureau kwam het tekort vorig jaar uit op 3,06 procent van het bbp. Daar is de kapitaalinject in Dexia, die volgens Eurostat in de begroting moest worden ingeschreven, niet bijgerekend.

Schrapping Pinkstermaandag op begrotingstafel

Nieuw voorstel op de begrotingstafel was de schrapping van een vakantiedag op Pinkstermaandag, een voorstel dat opnieuw werd gelanceerd door CD&V.

'Op tweede Pinksterdag wil ik wel werken als dat de staatsfinanciën kan helpen', vertelde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) aan de VRT. Zijn partijvoorzitter Wouter Beke had donderdag in Villa Politica al gezegd dat het 'zeker het onderzoeken waard' was welke feestdag kon worden opgeofferd.

MR-vicepremier Didier Reynders bevestigt dat het voorstel terug op tafel ligt als een van de mogelijke pistes. 'Het was al een voorstel van CD&V in november en is nu terug als mogelijke structurele hervorming', aldus Reynders.

Naast de schrapping van een vakantiedag liggen nog een vijftigtal andere voorstellen op tafel om de begroting weer op koers te krijgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig