De 15 momenten van het proces-De Gelder
Een opmerkelijk beeld: een lachende Kim De Gelder zwaait de camera's toe op de dag van het pleidooi van Jef Vermassen.
Een maand. Zo lang is heel Vlaanderen al in de greep van Kim De Gelder. Sinds die 25e februari, de dag dat het assisenproces begon, is er dan ook al heel wat gebeurd. Sterke getuigenissen van nabestaanden en slachtoffers, ophef om uitspraken van de beschuldigde, een advocaaten die de tranen niet kon bedwingen tijdens zijn betoog, maar ook een banale discussie over broccoli... Een overzicht van dé momenten op het proces-De Gelder:

1. Ouders Kim De Gelder worden gevraagd de zaal te verlaten

Op de eerste dag van het assisenproces, maandag 25 februari, uitten de ouders van de slachtoffers bezwaar tegen de aanwezigheid van de ouders van Kim De Gelder in de assisenzaal. De papa van Leon, een van de dodelijke slachtoffers van Kim De Gelder, riep zelfs voor een volle zaal dat hun komst naar het proces schandalig was. Assisenvoorzitter Koen Defoort kon na een stemming onder de slachtoffers niet anders dan Nic en Katia De Gelder te vragen om de zaal te verlaten. Later tijdens het proces verontschuldigde de vader zich voor die uithaal.

Later, toen de ouders opnieuw welkom waren, was er wel nog een incidentje met de moeder van Kim De Gelder. Bij een vraag van advocate Nina Van Eeckhaut aan de psychologen van de verdediging begon ze te roepen. Assisenvoorzitter Koen legde haar het zwijgen op. 'U hebt uw getuigenis afgelegd. U moet uw mond houden.'

2. 'Meneer de voorzitter, ik ben uw gedrag beu'

Diezelfde dag maakte ook Kim De Gelder zich kwaad. Toen Defoort hem vroeg om recht te staan en te antwoorden op een vraag, sneerde de beschuldigde de voorzitter toe. 'Vraag het maar aan mijn advocaat. Ik ben uw gedrag beu. Mijn advocaat zal wel voor mij antwoorden voortaan.'

3. 'Hoeveel slachtoffers heb ik gemaakt?'

Twee dagen later veroorzaakte Kim De Gelder weer commotie door aan agent Danny Polfliet, die de eerste vaststellingen deed in Fabeltjesland, gevraagd hoeveel slachtoffers er volgens hem gevallen zijn. 'En kunt u ze allemaal opsommen?', vroeg hij.

De Gelder voegde er dan nog de bizarre opmerking aan toe dat hij 'niet wist wat het was om kinderen te hebben.'

4. 'Ik ben niet ziek'

Diezelfde dag onderbrak Kim De Gelder zijn advocaat Jaak Haentjens toen die in een discussie verwikkeld was met de onderzoeksrechter. 'Stop er alstublieft gewoon mee. Ik ben niet ziek. Je weet mijn drijfveren, ik heb ze u op een briefje getoond', klonk het.

'Leg het dan uit aan de jury, alstublieft', riep Haentjens zijn cliënt een dag later toe. 'Ik vraag dat je de waarheid zegt aan iedereen. Ik leef er al vier jaar mee, waarom heb je het gedaan? Zeg het dan toch, die mensen verdienen dat, Kim!'

5. Het ware gelaat

In het begin van de tweede week van zijn proces, maandag 4 maart, beslist Kim De Gelder dan toch dat er herkenbare foto's van hem gepubliceerd mogen worden. Geen tekeningen meer, maar foto's en zelfs videobeelden zijn toegelaten.

Ervoor moesten we het stellen met tekeningen die gemaakt werden in de assisenzaal, maar vanaf dan kon heel België 'het ware gelaat' van Kim De Gelder zien.

5. Moedige getuigenissen

'We hebben aan zijn zusje verteld dat Leon een ster geworden was. Dat zijn hartje niet meer klopte en dat hij naar de hemel was. We hebben haar gezegd dat ze hem een knuffel mocht meegeven.' De getuigenis van Rafaël en Eva, de ouders van Leon, maakte het op vrijdag 8 maart muisstil in de assisenzaal.

Katrien en Timothy, de ouders van Corneel, hielden zich ook erg sterk in de getuigenbank. 'Hij was zo'n braaf kindje. Corneel gaf me het gevoel dat ik het goed deed, dat ik een goede moeder was.' aldus Katrien. 'Toen ik vernam dat hij overleden was, is mijn wereld ingestort. Ik ben beginnen te roepen. Nu ben ik geen mama meer, was het eerste wat door mijn hoofd ging.'

Even moedig was het verhaal van de 'tantekes', de kinderverzorgsters die op het moment van de feiten aanwezig waren in Fabeltjesland en lijf en leden riskeerden om zoveel mogelijk kindjes te redden. Hilde De Bondt durfde het tijdens haar getuigenis op 6 maart zelfs aan om de beschuldigde aan te spreken. 'Kijk in mijn ogen, meneer De Gelder, en zeg mij waarom dit ons moest overkomen.'

6. Partners kinderverzorgsters dagen Kim De Gelder uit

Een dag nadat de kinderverzorgsters aan het woord gekomen waren, was het de beurt aan hun partners. Zij lieten zich gelden ten opzichte van de beschuldigde. 'Het enige recht dat u nog zou mogen hebben, is de pijnlijkste dood sterven die er bestaat', luidde het onder meer.

'Ik ben niet bang van u, misschien moet u bang zijn van mij maar ik verlaag me niet tot uw niveau (...) En u mag ook in mijn ogen kijken, meneer De Gelder, maar daar bent u te laf voor. In mijn ogen bent u krapuul.' Die uitspraak werd op applaus onthaald in de assisenzaal.

7. Tranen bij vader De Gelder

'De wereld zakte onder mijn voeten weg toen ik hoorde dat mijn zoon de verantwoordelijke was voor het drama in Fabeltjesland.' Nic De Gelder kon de tranen niet bedwingen toen hij op woensdag 13 maart kwam getuigen op het assisenproces.

Toen Kim De Gelder zijn vader zag wenen, greep hij ook naar een zakdoek om enkele tranen weg te vegen.

Ook voor de beste vriend van Kim De Gelder was het een hele beproeving om te komen getuigen. 'De Kim die ik gekend heb en de Kim die hier zit, dat zijn twee verschillende personen voor mij. Ik vind het zo erg wat er allemaal gebeurd is. Ik wil hem nooit meer zien', zei de jongeman in tranen.

8. De broccoli-discussie

Donderdag 14 maart: hilariteit in de assisenzaal op het proces-De Gelder. Een voormalige collega van Kim De Gelder getuigt over een middag waarop de beschuldigde rauw een broccoli opat. Wat volgt, is een hevige discussie tussen advocaten Jef Vermassen en Jaak Haentjens over de vraag of die broccoli al dan niet in plastic voorverpakt was. Zelfs Kim De Gelder kreeg even de slappe lach.

9. De hersenscans van Kim De Gelder

Advocaat Jaak Haentjens toverde op vrijdag 15 maart een eerste wit konijn uit zijn hoed. Met SPECT-scans - hersenscans - waren 'ernstige afwijkingen' vastgesteld in de hersenen van zijn cliënt. Haentjens omschreef de hersenen van De Gelder als die van 'een 70-jarige vrouw met dementie'.

Eerder op de dag hadden ook de twee psychiaters van de verdediging, dr. Ringoet en dr. De Bruecker, al komen verklaren dat Kim De Gelder volgens hen wel degelijk schizofreen was.

De advocaten van de burgerlijke partijen gingen echter in de aanval tegen die SPECT-scans. Volgens hen kon je daar onmogelijk uit opmaken dat De Gelder geen controle had over zijn daden.

10. Doodleuk naar de camera's zwaaien

De nieuwszenders pakken op 18 maart uit met opmerkelijke beelden van de beschuldigde. Je ziet Kim De Gelder eerst nog doodleuk naar de camera's zwaaien, om dan even plots weer van grimas te veranderen en emotieloos voor zich uit beginnen te staren.

11. 'Het geheime motief van De Gelder', volgens Jef Vermassen

Hij kondigde het groot aan. Advocaat Jef Vermassen zou in zijn vier uur durende pleidooi van maandag 18 maart het 'Grote Geheime Motief' van Kim De Gelder onthullen. De beroemde advocaat noemde de beschuldigde 'een unieke combinatie' van een serie- en massamoordenaar, met een 'seksueel getint motief'. 

Volgens Vermassen ging De Gelder over tot de moorden 'om zijn mannelijkheid te bewijzen' aan Thelma Laclé, een Nederlands meisje waar hij verliefd op was. 

12. Advocaat Van Hende neemt hét mes vast

Een opmerkelijk beeld tijdens het pleidooi van advocaat Filip Van Hende. Een dag nadat zijn collega Vermassen het woord had gehad, nam hij het mes waarmee Kim De Gelder zijn moorden pleegde uit de bewijzenkast en hield het een tijdlang voor zich uit tijdens zijn betoog. 'Iedereen heeft zo'n mes in huis, wij snijden er onze groentjes mee', aldus de advocaat. 'Je moet het maar kunnen, hiermee zo'n petoetje neersteken.'

13. Ook advocaat kan tranen niet bedwingen

'Ook advocaten hebben emoties.' Advocaat Bart Gijsen bewees zijn eigen stelling door zijn pleidooi met een krop in de keel te beginnen op dinsdag 19 maart.

De stem van de advocaat brak toen hij een knuffel van zijn dochter toonde. 'Mijn dochter heeft mij vanmorgen gezegd: papa, het wordt echt hoog tijd om weer wat meer thuis te zijn. Ik heb de veiligheidsdiensten hier verschalkt en de knuffel meegenomen', vertelde de raadsman in tranen.

14. 'Te laf om u op te hangen'

Het meest omstreden pleidooi kwam zonder meer van Nina Van Eeckhaut, de dochter van de beroemde advocaat Piet Van Eeckhaut. Zij haalde op woensdag 20 maart ongemeen hard uit naar de beschuldigde. 'Wanneer was het leven hard voor u, aansteller, aandachtsjunkie?', klonk het onder meer, maar Van Eeckhaut ging nog verder.  'Je bent nog te laf om je op te hangen.'

Op die uitspraak kwam veel reactie. 'Dit kan echt niet', luidde het. 'Niet alleen is ze kwetsend voor nabestaanden na een zelfdoding, maar kunnen ook mensen met psychische problemen zich erdoor geviseerd voelen.'

15. Hét briefje van Kim De Gelder

Het was snel duidelijk tijdens het pleidooi van Jaak Haentjens op 21 maart. De advocaat van Kim De Gelder had het beste voor het laatste moment bewaard. Na de SPECT-scans van enkele dagen geleden pakte hij uit met nóg twee witte konijnen.

Het eerste witte konijn was de nieuwe uitgave van de 'Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM)', zeg maar de bijbel van de psychiatrie. Daarin zou de conditie waaraan De Gelder zou lijden volgens het college van gerechtspsychiaters nu wel ingedeeld worden bij de psychoses.

Maar iedereen keek nog meer uit naar het tweede konijn, hét briefje dat Haentjens van zijn cliënt had gekregen en waarop die zou uitgelegd hebben waarom hij gemoord had. 'Ik wilde bewijzen dat ik op die leeftijd kon moorden', stond er onder meer op.

De rest van het briefje was echter verwarrend, voor Haentjens dan weer een bewijs dat zijn cliënt ontoerekeningsvatbaar is.