In de strijd om het aantal weekenddoden naar beneden te halen vindt komend weekend vanaf vrijdag 22 maart tot en met maandagochtend 25 maart het eerste groot SLim-actieweekend plaats in alle zeventien Limburgse politiezones. SLim staat voor Safe Limburg. 'In 2012 vielen er in het weekend 21 doden in het verkeer. Dat waren er vijf minder dan het jaar ervoor, maar het zijn er nog 21 te veel', zegt gedeputeerde voor verkeersveiligheid Jean-Paul Peuskens (sp.a) donderdag.

De SLimcontroles, gecombineerde controles tegen hoge snelheid en rijden onder invloed van alcohol en drugs, hebben het hele jaar door ieder weekend plaats, maar twee keer per jaar vindt een gemeenschappelijk actieweekend plaats.

'Alcohol, snelheid en drugs zijn nog altijd de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Verkeerscijfers tonen aan dat alcoholgerelateerde verkeersongevallen met lichamelijk letsel vooral in de weekendnachten gebeuren', aldus gouverneur Herman Reynders.

'In 2012 werden 29.293 alcoholtesten afgenomen en daarvan bleek 3 procent positief. In 2011 was dat cijfer hetzelfde. Het aantal positieve bestuurders, die met meer dan 0,8 promille achter het stuur zaten, blijft nog steeds zeer hoog met 62 procent. Inzake snelheid reed 6 procent van de 134.866 gecontroleerde voertuigen te snel. Dat is een procent minder dan 2011. Een op de vijf bestuurders, betrokken bij een ongeval, blies positief. De SLimcontroles blijven dus nodig. Komend weekend zullen alle politiezones op lokale en gewestwegen en de wegpolitie op de autosnelwegen controles houden', besluit Peuskens.