Kamer keurt strengere regels voor plastische chirurgie goed
Foto: sm
De plenaire Kamer heeft donderdag de regels voor esthetische chirurgie verstrengd. Bij de stemming waren er onthoudingen van N-VA, Vlaams Belang, FDF, LDD, Laurent Louis en fractieleidster Catherine Fonck van het cdH.

Doel van de tekst, die eerst groen licht kreeg in de Senaat, is misbruiken uit de wereld helpen waarvoor nu nog te veel ruime bestaat door het gebrek aan regelgeving. Het wetsontwerp voert immers welomschreven kwalificaties in voor artsen die esthetische ingrepen uitvoeren. Zo komen er voorwaarden rond de vereiste beroepstitels en opleidingen.

Tot nu toe kon iedereen aan de slag op het vlak van esthetische chirurgie. Zo kon een tandarts na zijn uren ook borstvergrotingen uitvoeren. De wettekst voert nu een onderscheid in tussen chirurgische en niet-chirurgische esthetische ingrepen én een nieuwe professionele titel van 'medisch specialist in niet-chirurgische esthetiek'.

De tekst lijnt ook af wie wat nog zal mogen doen. Enkel gespecialiseerde dokters zullen nog esthetische ingrepen mogen uitvoeren, inclusief botox inspuiten, tatoeages weglaseren en tanden bleken. Schoonheidsspecialisten zullen zich binnenkort moeten beperken tot enkele activiteiten, zoals bijvoorbeeld permanente epilaties met lichtflitsen, terwijl al de rest bij hen niet meer zal kunnen.

Eerder keurde het parlement al een reclameverbod goed voor schoonheidsingrepen. Kamerlid Maya Detiège (sp.a) wil dat er nu zo snel mogelijk kwaliteitsnormen komen voor privéklinieken en schoonheidsinstituten. 'Plastisch chirurgen kunnen momenteel nog altijd kiezen waar ze een ingreep uitvoeren. Dat kan dus in garageboxen, achterkamertjes of aan de rand van een zwembad waar een botoxparty plaatsvindt', legt ze uit. Die regels zullen in overleg met de gewesten moeten worden overlegd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in