'Dure e-boeken zijn geen alternatief voor het papieren boek'
Foto: nikkorsnapper (flickr)
Hoe staan Belgische boekenlezers tegenover e-boeken? Dat is wat uitgeverij Bookboon heeft proberen te achterhalen in een onderzoek. Hun conclusie: het aanbod is te klein, en de prijzen liggen te hoog.

De opvallendste bevinding Bookboon is dat het aantal Belgische afnemers van elektronische publicaties in 2013 met 330% zal toenemen. Meer dan een kwart van de respondenten zal in 2013 zijn allereerste e-boek aanschaffen. Het gaat dus de goede richting uit met digitale publicaties.

De voornaamste reden waarom de ondervraagde Belgen geen e-boeken kopen, is omdat ze geen e-lezer hebben (33,8%), maar ook omdat ze papieren boeken verkiezen (21,3%) of omdat ze e-boeken te duur vinden (13,9%).

Thomas Buus Madsen van Bookboon: 'België is waar Groot-Brittannië en Amerika drie jaar geleden waren. Mensen zijn nieuwsgierig en ze downloaden hun eerste e-boeken. Vanwege de hoge prijs en het beperkte aanbod zien zij e-boeken echter nog niet als een volwaardig alternatief voor het papieren boek.'

Uit het onderzoek komen prijs en aanbod niet naar voren als de allerbelangrijkste redenen om e-boeken links te laten liggen, maar het prijsargument komt Bookboon alvast goed van pas. Zij verspreiden hun digitale studieboeken immers gratis - hun klanten moeten er dan wel enkele advertenties bijnemen. 

Madsen gelooft evenwel dat de Belgische boekenbranche niet langer stil moet blijven zitten: 'E-boeken zullen blijven. Uit onze enquête blijkt dat de Belgische consument erg enthousiast is over digitaal lezen. Het probleem: Belgische uitgevers passen zich te langzaam aan om de groei daadwerkelijk te verwezenlijken', besluit de Bookboon-topman.

De van oorsprong Deense digitale uitgeverij Bookboon ondervraagde tussen december 2012 en februari 2013 meer dan 40.000 mensen in 13 landen over hun e-boekaansintenties, onder meer via straatinterviews. In België werden 1.651 mensen door de enquêteurs aan de tand gevoeld.