COCKTAILBLOG. Fernet, een rebel in de barkast
Foto: rr
Fernet is een eigenzinnige, oude Italiaanse kruidendigestief met de eigenaardige eigenschap om gekke bekken te toveren op het gezicht van mensen die het voor het eerst puur proeven. Toch is het een lekker en onmisbaar element in een aantal bekende cocktails.

Fernet is geen merknaam, maar een categorie van bittere Italiaanse kruidendranken (Amaro’s). Er bestaan dus meerdere Fernets. De bekendste is die van Branca, maar ook Martini, Cinzano, Luxardo en Ramazzotti hebben een Fernet op de markt.

De ontstaansgeschiedenis van Fernet is nogal vaag en er circuleren verschillende versies. Over het algemeen wordt aangenomen dat Bernardino Branca aan de oorsprong ligt omdat hij als eerste Fernet commercialiseerde. In 1845 wordt in Milaan de Fratelli Branca distilleerderij opgericht door de 3 broers Bernardino, Luigi en Guiseppe Branca. Volgens een geheim familierecept samengesteld uit 40 verschillende kruiden en een alcoholische drank op basis van druiven, ontwikkelen ze Fernet Branca. Maria Scala, de weduwe van Bernardino’s zoon Stefano zorgt ervoor dat het drankje echt geliefd wordt en internationale erkenning krijgt.

Tot op vandaag wordt Fernet Branca nog steeds in Milaan gedistilleerd en verdeeld en behoort het bedrijf tot de meest succesvolle in Italië. In Milaan kan u ook een museum over de geschiedenis van Fernet Branca ontdekken. Het museum beschikt ook over een eigen denktank : het Maria Branca Studie Centrum. Dit centrum wijdt zich aan de studie van de geneeskundige werking van planten en kruiden en werkt samen met diverse universiteiten in Europa.

 

Sommige versies van het verhaal beweren dat het Bernardino’s Zweedse dokter (die Fernet heette) was, terwijl anderen zeggen dat Maria Scalia (in deze versie Bernardino’s vrouw) het drankje bedacht. Ook een Italiaanse monnik, Angelico Fernet, komt soms in de verhalen opduiken en de meest extreme kwatongen beweren dat het helemaal niet uit Italië, maar uit Hongarije komt. Aan u de keuze; wij gaan voor Bernardino Branca.

Hoe smaakt het?

De meeste Fernet-recepten zijn geheim en bevatten heel wat ingrediënten. Kruiden zoals kamille, engelwortel, pepermunt, rabarber, kardemon, saffraan en mirre worden er in verwerkt, maar soms ook geneeskrachtige paddenstoelen zoals de Agaricus Albus of Agarico Mondo. Het is dat laatste ingrediënt (samen met de saffraan) dat de ruggengraat uitmaakt van de beste Fernets. De Agarico geeft immers die eigenaardige, bittere smaak die muntig wordt achteraan op de tong.

Fernet smaakt heel bitter, droog en kruidig. Dit is grof geschut, een kanon van een drankje. Een echte Italiaanse tongworstelaar. Logan Brouse, een bartender-columnist, beschrijft de ervaring als volgt: “You shoot it, immediately getting a strong hit of mouthwash - drying the mouth out, stinging the tongue. It’s kind of like getting hit in the nose. Your brain hurts, your eyes sting and water, you cough a bit. Then, as soon as it begins a warm wave of relief washes over and you are left baptized in Italian herbals and golf ball eyed awake”. Het geeft je een stroomstoot van energie, intenser dan die van een dubbele espresso.

In cocktails

Fernet wordt in cocktails gebruikt als bitters en wegens de dominante smaak in heel kleine hoeveelheden (dashes). Je kan bijvoorbeeld de Angostura bitters in je Manhattan cocktail eens vervangen door Fernet Branca, het levert interessante resultaten op.

Een van de bekendste cocktails met fernet is de Hanky Panky: een heerlijke classic van de hand van Ada Coleman, de eerste vrouwelijke bartender-celebrity en Head Bartender van The Savoy van 1903 tot 1926. Dit is het recept van de Savoy:

4.5cl Gin
4.5cl Rode vermouth
2 dashes Fernet Branca

Combineer alle ingrediënten in een met ijsgevuld mengglas. Daarna goed roeren tot de gewenste temperatuur en dilutie bereikt zijn. Vervolgens strainen in een voorgekoeld martiniglas of coupe. Afwerken met een appelsien of citroenzeste naar keuze.

Meer informatie leest u hier.