Daniel Martin grijpt de macht in Catalonië, Van den Broeck maakt indruk
Foto: PN
Daniel Martin heeft de vierde etappe in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Ierse klimmer van Garmin-Sharp was de beste na een zware etappe in de Pyreneeën met aankomst op de Port Ainé-Rialp. Jurgen Van den Broeck pakte uit met een snedige aanval op de slotklim en werd vierde. Daniel Martin neemt de leiding in het klassement over van Valverde, die na een valpartij opgaf.

Nicolas Roche leek de laatste overlevende van een ontsnapping van 23 renners te worden, maar de slotklim was er te veel aan voor de Ier van Team Saxo-Tinkoff.  Daniel Martin en Jesus Herrada, al vroeg mee in de ontsnapping, snelden een uitgebluste Roche voorbij.  

De Spaanse leider Alejandro Valverde (Movistar) moest na een valpartij de strijd staken. Hij ging na 119 km tegen de grond, krabbelde weer recht maar gooide tien km verder toch de handdoek. Over de ernst van de blessure van Valverde is nog geen officieel nieuws bekend, maar volgens sportdirecteur Eusebio Unzué zou hij geen zware verwondingen hebben.

Van den Broeck valt aan

In het peloton weigerden Gesink en Van den Broeck zich neer te leggen bij de suprematie van Team Sky bergop. De Nederlander en onze landgenoot glipten weg en gingen op zoek naar Martin. Die had ondertussen Herrada ter plaatse gelaten.

In de achtervolging op Dan Martin deed Van den Broeck ondertussen hetzelfde met Gesink. De kopman van Lotto-Belisol liet zijn Nederlandse metgezel achter. Van den Broeck kwam echter te laat om Dan Martin bij te benen. 

Op 2,7 kilometer van de streep achtte Quintana, het rastalent van Movistar die gisteren de ritzege pakte, zijn moment gekomen. De Colombiaan knalde achterin indrukwekkend weg, maar kon niet verhinderen dat Joaquin Rodriguez in de slotkilometer opnieuw naar het wiel reed. Het duo reed in extremis ook nog Jurgen Van den Broeck voorbij, die vierde werd. Op de streep hield Martin nog 36 seconden over op Rodriguez en Quintana. Net voldoende om de leiderstrui te mogen aantrekken.

Jurgen Van den Broeck kan tevreden terugblikken op zijn etappe. Onze landgenoot haalde opnieuw wat schade - die hij gisteren had opgelopen - in op enkele belangrijke concurrenten voor het eindklassement. Van den Broeck staat nu op de tiende plaats met 1'15" achter op leider Martin.

Rituitslag

1. Daniel Martin (Ier)
2. Joaquim Rodriguez (Spa) +"36
3. Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) z.t.
4. Jurgen Van den Broeck (Bel) + "47
5. Robert Gesink (Ned) +"51
6. Bradley Wiggins (Eng) +'1"02
7. Peter Stetina (Vst) z.t.
8. Michele Scarponi (Ita)
9. Thomas Danielson (Vst)

Klassement

1. Daniel Martin (Ier)
2. Joaquim Rodriguez (Spa) +"10
3. Nairo Alexander Quintana Rojas (Col) +32"
4. Bradley Wiggins (Eng) +36"
5. Michele Scarponi (Ita) + 39"
6.  Robert Gesink (Ned) +"51
7. Premislav Niemiec  (Pol) + 1'00"
8. Peter Stetina (Vst) +1'07"
9. Thibaut Pinot (Fra) +1'13"
10. Jurgen Van den Broeck (Bel) +1"15